Downs syndrom er snart fortid i Danmark

Forældre fravælger fostre med handicap. Racehygiejne, mener en mor, som spørger: Hvad bliver det næste?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en nær fremtid vil det sidste danske barn med Downs syndrom komme til verden.

I hvert fald hvis kvinder i Danmark vælger at få fjernet fostre i samme stigende grad, som det er sket, siden Sundhedsstyrelsen i 2004 tilbød alle gravide at få screenet deres foster, skriver Berlingske søndag.

I 2004 blev der født 61 børn med kromosomfejlen. Året efter var tallet halveret, og i alt er antallet af nyfødte med Downs syndrom fra 2004 til 2010 i gennemsnit faldet med godt 13 procent årligt.

Hvis den udvikling fortsætter, vil Danmarks sidste Downs syndrom-barn blive født omkring år 2030.

Blandt forældre til børn med den udviklingshæmmende sygdom vækker det stor harme.

- Vi skal ikke have racehygiejnelignende tilstande, som det her ligner, siger Ulla Brendstrup, der er mor til et barn med Downs syndrom.

- Man går specifikt efter ét handicap. Hvad er det næste? Er det børn med diabetes, der vil blive sorteret fra?, spørger hun.

Næstformand i Landsforeningen Downs Syndrom, Grete Fält-Hansen, har forståelse for, at forældre fravælger et barn med sygdommen.

Sådan sker det 99 ud af 100 gange.

- Men som det er nu, sker dette fravalg på baggrund af en skræmmende mangelfuld viden om Downs syndrom, siger hun.

- Der er mange andre ting, der kan give handicap, og hvis man skal igennem en cost-benefit-analyse for at blive født, så har vi indført grænsekontrol ved livmoderhalsen, tilføjer Grete Fält-Hansen.

Netop det perspektiv - hvad bliver det næste - optager Niels Uldbjerg, professor ved Gynækologisk Obstetrisk afdeling på Aarhus Universitetshospital og forsker i medicinsk etik.

Som fagperson betegner han det som en "forrygende flot præstation", at antallet af nyfødte børn med Downs syndrom nærmer sig nulpunktet.

- Men hvis du så spørger mig som menneske, så kan jeg jo godt lide, at der er nogle anderledes personer blandt os. Nogle skæve eksistenser man kan spejle sig i og som sætter tanker i gang om livet, siger han til Berlingske.

Etisk Råd har behandlet dilemmaerne ved fremtidens fosterdiagnostik i en redegørelse fra 2009.

/ritzau/