»Dovne kælling - I skulle fyres allesammen«

Hjemmehjælperne møder stærke reaktioner efter sagen om slendrian i hjemmeplejen i København. Kampagne skal genoprette tilliden til medarbejderne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»I skulle skamme jer. I skulle fyres allesammen, og plejen skulle gøres privat«.

Ubehagelige tilråb som disse og syrlige kommentarer er blevet hverdag for en stor del af landets hjemmehjælpere efter tv-afsløringer af kritisable forhold i en hjemmeplejeenhed i København, hvor en række hjemmehjælpere blev grebet i kun at bruge meget kort tid hos de ældre og til gengæld holde timelange pauser, som bl. a. blev brugt på private indkøb og restaurantbesøg.

Det viser en undersøgelse blandt ca. 700 FOA-medlemmer. Det store flertal har oplevet reaktioner på sagen fra de ældre, pårørende eller fra tilfældige borgere på gaden eller i butikker. Og selv om mange reaktioner er positive, har en tredjedel også oplevet negative reaktioner, mens hver 10. har oplevet overvejende negative reaktioner.

Billedet er også, at de ældre hjemmeplejemodtagere altovervejende er positive, mens de negative reaktioner primært kommer fra pårørende og tilfældige borgere.

»Det er godt, at brugerne er positive. Men det uanstændigt og uacceptabelt, at der bliver råbt efter sosu-personalet på gaden, og at et helt fag på den måde lægges for had, fordi der er nogle enkelte brodne kar,« siger FOA-sektorformand Karen Stæhr.

FOA vil nu gå i offensiven for at bringe »fagstoltheden tilbage«. På et stort tillidsmandsstævne i dag vil budskabet bl.a. være, at man skal blive bedre til at sige fra, hvis noget ikke er fagligt i orden hos kolleger. »Så tag en åben dialog om det,« siger Karen Stæhr.

Ifølge sundhedsborgmester i Københavns Kommune Ninna Thomsen (SF) svarer resultaterne i undersøgelsen til erfaringerne blandt hjemmehjælpere i København, hvor der også er rapporter om »forskellige episoder« på gaden. Hér er et stort flertal af politikere i kommunens sundheds- og omsorgsudvalg nu blevet enige om at skrive fælles indlæg i medarbejderblade og lokale ugeaviser i København dels med et budskab om, at de ældre skal reagere, hvis noget ikke er i orden, og dels med en opfordring til københavnerne om at udvise respekt over for hjemmehjælperne.

»Vi må på forskellig vis tage initiativer til at få genskabt tilliden til hjemmeplejen,« siger Ninna Thomsen.