Don't mention the war: Norsk professor fik mundkurv på efter en vits om tyskere

En professors vittighed om tyske turister, der invaderer Norge, førte til undskyldning til en studerende. Siden har Universitetet i Bergen beklaget undskyldningen.

Universitetet i Bergen har på vegne af en professor undskyldt over for en tysk studerende, der følte sig krænket over, at professoren gjorde sig morsom på tyskernes bekostning. Den undskyldning er professoren ikke enig i. Billedet er fra Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Universitetet i Bergen har måttet bede psykologiprofessor Svein Larsen om fremover at undlade at fortælle vittigheder om tyskere.

Det skriver den norske netavis Khrono, der udgives af OsloMet Universitet.

Under en forelæsning om turisme gjorde Svein Larsen sig lystig over tyske turister i Norge: »De (tyskerne) har været her før, og nu sniger de sig ind igen,« sagde han på engelsk til en forelæsning, hvorpå flere studerende grinede.

Universitetet har en »sig fra-ordning«, som indebærer, at studerende kan sige fra og klage, hvis de føler sig stødt, bliver mobbet, eller hvis de oplever forskningsfusk. Den ordning benyttede en tysk studerende sig af efter at have hørt ovenstående til forelæsningen og følte sig stødt over den.

Afdelingen og fakultetsledelsen tog klagen alvorligt. Fem dage efter forelæsningen sendte dekanen et brev til den studerende med en undskyldning over professorens udtalelser. Derudover har Anette Harris, der er institutleder på universitetet, bedt Svein Larsen om fremover at undlade at komme med lignende koblinger mellem tyske turister og de tyskere, der invaderede Norge under Anden Verdenskrig.

Med andre ord: Don't mention the war.

Krænkelsernes ekkodal

Men Svein Larsen, der har været professor i 21 år, er ikke enig.

Svein Larsen mener nemlig, at han bare sagde sandheden, fordi »tyskerne har været her før«, ikke kun under Anden Verdenskrig, men også da de byggede hansakontoret i Bergen i 1200-tallet.

»Som videnskabeligt ansat og professor kan jeg ikke acceptere, at ledelsen skal bestemme, hvad jeg skal sige eller ikke sige til mine forelæsninger,« siger Svein Larsen til Khrono.

Universitetet mener derimod ikke, at de giver professoren mundkurv på, men blot opfordrer til, at Svein Larsen afvikler sine forelæsninger uden at krænke.

I en krænkelsernes ekkodal mener Forskerforbundet ved Universitetet nu, at universitetet skal undskylde over for Svein Larsen.

Indtil videre har universitetet beklaget over for Svein Larsen, at det uden hans vidende undskyldte over for den studerende.

Men meget kan nok nå at ske endnu.