Donorfamilier vil bevare biologiske bånd

Det er afgørende for forældre til donorbørn, at deres børn bliver biologiske søskende ved hjælp af sæd fra samme donor, men mange går forgæves, når de skal have barn nummer to.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver dag modtager Danmarks største sædbank Cyros International henvendelser fra forældre, der ønsker sig barn nummer to, men er desperate over ikke længere at kunne købe sæd fra den donor, de før har benyttet, fordi sæden enten er udsolgt, eller donoren ikke længere er aktiv. Det skriver Kristeligt Dagblad.

»Det ryster forældrene voldsomt, når de konfronteres med, at den mulighed er gået tabt. Men vi kan desværre ikke garantere sæd fra samme donor, hvis der ikke med det samme reserveres sæd til potentielle søskende. Nogle donorer stopper helt, og andre er udsolgt i længere perioder. Det er dybt ulykkeligt, for al vores erfaring viser, at det er meget vigtigt for forældrene, at deres børn bliver biologiske søskende,« fortæller sædbankens direktør Ole Schou.

Forskning viser, at det er af afgørende betydning for forældre til donorbørn, at deres børn stammer fra samme donor. Forældrene vurderer, at genetiske bånd mellem søskende vil skabe bedre søskenderelationer, og at fysiske ligheder og træk vil understrege og styrke familiens oplevelse af samhørighed.

Ole Schou vurderer, at lidt over halvdelen af sædbankens kunder i dag reserverer sæd til potentielle søskende i forbindelse med den første insemination, men selvom sædbanken lægger vægt på at informere om muligheden for at lægge sæd til side med henblik på flere børn, undlader knap halvdelen fortsat at sikre sig den mulighed, skriver Kristeligt Dagblad.