Donation af tarmbakterier skal redde for tidligt fødte fra dødelig sygdom

Forskere på Rigshospitalet forsøger at udvikle en behandling til for tidligt fødte spædbørn. Behandlingen skal modvirke alvorlig tarmsygdom, som koster hvert tredje for tidligt fødte spædbarn livet.

I Danmark rammes cirka otte procent af de børn, der ved fødslen vejer under 1.500 gram, af NEC. Sygdommen har en meget høj dødelighed på cirka 30 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For tidligt fødte spædbørn, som risikerer at blive ramt af en dødelig tarmsygdom, kan muligvis blive reddet ved hjælp af en transplantation af tarmbakterier, der er doneret af raske spædbørn.

Forskere på Rigshospitalet forsøger nu i et projekt at udvikle en behandling, der kan forebygge, at for tidligt fødte spædbørn med en fødselsvægt under 1.500 gram rammes af den alvorlige tarmsygdom nekrotiserende enterokolitis (NEC).

»NEC er en frygtelig sygdom, der hvert år slår mange spædbørn ihjel. De, der overlever sygdommen, får ofte dele af tarmen fjernet, hvilket giver livslange komplikationer. I griseforsøg har vi vist, at vi kan reducere forekomsten af NEC helt enormt ved at overføre såkaldt fækalt virom fra grise født til termin til grise født for tidligt. Målet med projektet er at bane vejen for, at en tilsvarende behandling kan bruges hos spædbørn,« siger lederen af projektet, professor Dennis Sandris Nielsen, i en pressemeddelelse.

I Danmark rammes cirka otte procent af de børn, der ved fødslen vejer under 1.500 gram, af NEC, som har en meget høj dødelighed, cirka 30 procent.

Ambitionen med forskningsprojektet, kaldet PrePhage, er at udvikle en såkaldt bakteriofag-baseret forebyggende behandling, der forbedrer modningen af tarmen hos det ekstremt tidligt fødte barn og dermed forhindrer NEC.

Projektet tager udgangspunkt i forskningsresultater fra Københavns Universitet, hvor man via forsøg med tidligt fødte grise har vist, at fækal transplantation af tarmbakterier fra sunde, diende smågrise reducerer risikoen for NEC signifikant hos tidligt fødte grise.

Forskernes hypotese er, at risikoen for NEC vil falde, hvis et spædbarn via transplantation får overført bakteriofager til tarmen fra raske børn. Forskningsprojektet fra Københavns Universitet har på grise vist, at metoden er potentielt lovende og styrker tarmen.

Der udestår dog endnu en lang række undersøgelser og test, før behandlingen kan testes på mennesker, understreges det.

Der skal også udvikles et donorprogram, hvor sunde, raske spædbørn, som er født til tiden, donerer afføring til senere transplantation til præmature nyfødte. Dette i sig selv beskrives af forskerne som banebrydende, idet der ikke aktuelt i Danmark er donorprogrammer for spædbørn.

Overlæge ved Neonatalafdelingen og lektor ved Københavns Universitet Lise Aunsholt vurderer, at projektet har vidtrækkende potentiale til på længere sigt at kunne forebygge, at ekstremt tidligt fødte dør af NEC, idet det har vist sig, at især »overvækst« af visse bakterier spiller en rolle i udviklingen af tarmsygdommen.

»Ved at benytte sig af transplantation af en sund tarmflora, forventer jeg, at det nyfødte præmature barn får en mere modstandsdygtig flora at starte ud med, hvorved potentiel overvækst af de mere sygdomsfremkaldende bakterier forhindres. Lykkes det at vise, at metoden er sikker, ser jeg et stort potentiale i større studier og en mulig fremtidig behandling med denne metode til alle for tidligt fødte,« siger Lise Aunsholt.