Domstolenes kald lander nu i e-boksen

Fra onsdag vil forkyndelser om at skulle møde i retten komme til borgernes e-Boks. Det skal spare betjente.

Fra 1. marts kan borgere blive indkaldt som vidne eller til at møde i retten via e-Boks. (arkivfoto) Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

Hvis en borger skal indkaldes som vidne eller skal møde i retten, vil indkaldelsen fra onsdag lande i e-boksen.

Og den digitale indkaldelse vil tælle fuldstændigt lige så tungt, som hvis indkaldelsen var sket på den gamle måde - altså med et fysisk brev eller direkte kontakt med politiet.

Det gælder derfor om at holde øje med sin e-Boks. For hvis en borger ikke møder i retten uden lovlig grund, så kan det medføre en bøde, og i værste fald kan politiet afhente borgeren og placere vedkommende i arresten, indtil der skal vidnes.

»Fremover vil e-Boks altså være et lovligt medie til forkyndelser med samme retsvirkning, som hvis forkyndelsen var sket personligt,« skriver administrerende direktør for e-Boks Ulrik Falkner Thagesen.

Ifølge e-Boks er løsningen valgt, fordi myndighederne kan være sikre på, at posten kommer til den rigtige borger, og fordi e-boksen kan sende en besked til myndighederne, når posten bliver åbnet af borgeren.

»Indkaldelsen til retten er altså først forkyndt, når vi kan se, at borgeren har enten åbnet eller flyttet brevet«, siger kommunikationsdirektør hos e-Boks Susanne Wolf.

En analyse foretaget af Justitsministeriet, Rigsadvokaten, Rigspolitiet, Domstolsstyrelsen og Kriminalforsorgen viser ifølge e-Boks, at overgangen til digitale indkaldelser vil kunne spare 25-30 betjente årligt.

E-boksen blev indført i slutningen af 2014 og er nært obligatorisk. I november 2014 blev alle, der ikke aktivt havde frabedt sig det, automatisk tilmeldt e-Boks.

Det har dog ikke været uden problemer, at staten og altså nu også domstolene er gået over til digital kommunikation.

Ifølge DR have 263.420 borgere i sommeren 2015 ikke åbnet deres e-Boks overhovedet.

Der har samtidigt været kritik af, at det er svært for udsatte borgere at holde sig opdateret på, hvad de modtager af digital post.