Domsmand faldt om i retssalen: Nu risikerer Peter Madsen-sagen at måtte starte forfra

Peter Madsen får alligevel ikke sin dom fredag, efter at en domsmand faldt om. Personen er uden for livsfare.

En ambulance ankommer til Østre Landsret da en person har fået et ildebefindende under det sidste retsmøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tariq Mikkel Khan

Drabsmanden Peter Madsen får alligevel ikke sin dom fredag.

Midt under anklager Kristian Kirks afsluttende bemærkninger fredag formiddag i Østre Landsret mistede en domsmand pludselig bevidstheden, og retsmødet blev afbrudt.

Flere vagter og andre tilstedeværende stormede op til dommerpodiet, og der blev iværksat førstehjælp.

Kort før klokken 10.30 oplyser Østre Landsret, at domsmanden er bragt til hospitalet, og at han er uden for livsfare.

Ikke desto mindre har man besluttet, at retsmødet ikke genoptages fredag.

Endnu er det ikke afgjort, hvornår retssagen så skal afgøres, og hvilke konsekvenser domsmandens kollaps i øvrigt vil få.

I yderste konsekvens kan udviklingen betyde, at retssagen helt må gå om.

Sagen er nemlig den, at domsmandsretten i forvejen højst usædvanligt er blevet reduceret til fem medlemmer.

Det skyldes, at en af sagens andre lægdommere tidligere på ugen har meldt forfald, da han er blevet ansat i en styrelse.

I den forbindelse vurderede retsformand Jan Uffe Rasmussen, at det var forsvarligt at gennemføre sagen med tre juridiske dommere og to lægdommere.

Men spørgsmålet er nu, om domsmanden, der fredag fik et ildebefindende, er i stand til at fortsætte, eller om også han må melde forfald. I så fald er det mest sandsynlige, at ankesagen må starte forfra.

Dommerpanelet i Østre Landsret skal alene tage stilling til, hvilken straf den tidligere ubådsbygger og raketentusiast skal have. Drabsmanden har nemlig valgt at acceptere byrettens afgørelse af skyldsspørgsmålet.

Dermed ligger det fast, at Madsen i august sidste år efter forudgående planlægning bandt, sexmishandlede, dræbte og parterede journalisten Kim Wall under en tur i ubåden »UC3 Nautilus«.

Anklagemyndigheden forlanger en gentagelse af livstidsstraffen fra byretten. Madsen selv går efter en tidsbestemt straf.

I Østre Landsret har ankesagen været behandlet over tre retsdage, hvoraf fredag var den sidste. Forventningen var således, at dommen kunne afsiges fredag eftermiddag, men det kommer altså ikke til at ske.