Domprovst skyder tilbage på præst i sag om overgreb: Kritik er »komplet falsk og direkte injurierende«

To præster i Københavns Domkirke skændes nu i fuld offentlighed om ansvaret for håndteringen af sag om overgreb på barn.

Christian Monrad, præst ved Vor Frue Kirke, stod i weekenden frem med hård kritik af ledelsens håndtering af advarsler om overgreb. Nu går domprovst i rette med kritikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Domprovst ved Københavns Domkirke Anders Gadegaard reagerer nu i voldsomme vendinger på den kritik, en præstekollega har rettet mod ham i sagen om overgreb mod et barn begået af en ansat i kirken.

Kritikken er »komplet falsk og direkte injurierende imod min person«, udtaler domprovsten til Kristeligt Dagblad, efter at præst Christian Monrad i Berlingske blandt andet har kritiseret ham for at reagere utilstrækkeligt på advarsler.

Berlingske kunne i maj fortælle, at en centralt ansat i domkirken, Vor Frue Kirke, for år tilbage misbrugte et 12-årigt barn seksuelt. Den pågældende mand, der i dag er hjemsendt og politianmeldt, har desuden krænket to unge mænd seksuelt, fortalte ofrene til Berlingske.

Sagen er særligt opsigtsvækkende, fordi den daværende ledelse i kirken – herunder domprovsten – blev advaret om børnesagen i 2014. Alligevel fik manden lov til at beholde jobbet i kirken, hvor der færdes et stort antal børn og unge.

Har ikke levet op til ansvar

I weekenden stod præst ved domkirken Christian Monrad frem i Berlingske og fortalte, at han politianmeldte kollegaen i 2014. Under en afhøring erkendte den ansatte delvist overgrebene, men da forholdene efter daværende lovgivning var forældet, blev sagen henlagt.

Ifølge Christian Monrad blev både domprovsten, biskop Peter Skov-Jakobsen og formand for menighedsrådet Ole Ehlers, grundigt informeret om sagen dengang.

»De har vidst lige så meget om den sag som jeg,« sagde Christian Monrad i weekenden til Berlingske.

»Det burde have været åbenlyst i 2014, at man ikke skulle have den mand gående,« sagde Monrad videre og tilføjede, at hverken »biskoppen, domprovst Anders Gadegaard eller tidligere menighedsrådsformand Ole Ehlers har levet op til det ansvar, man kunne forvente«.

Kommentar vækker vrede

»Jeg kan stadig huske, at Gadegaard, der sad til venstre for mig, sagde, at den ansatte så var den, »der havde forløst drengens seksualitet«. Det er jo helt vildt at sige sådan om en overgrebssag vedrørende et barn,« husker Monrad om et orienterende møde om sagen i 2014.

Og det er især denne sidste udtalelse, som nu vækker domprovsten harme:

Udtalelsen er »komplet falsk og direkte injurierende imod min person«, skriver Anders Gadegaard i en kommentar til Kristeligt Dagblad, som han dog ikke har ønsket at uddybe, da domprovsten vil »behandle sagen internt«.

Anders Gadegaard har ikke ønsket at lade sig interviewe til Berlingske eller sende Berlingske samme skriftlige citater, som han har sendt til Kristeligt Dagblad.

Berlingske har forelagt Gadegaards udtalelser for Christian Monrad, der fastholder sin gengivelse af Gadegaards kommentar på mødet i 2014.

»Jeg har hele vejen igennem stringent holdt mig til sandheden. Der kan ikke sættes en finger på det, jeg har sagt,« siger Monrad.

Anders Gadegaard oplyser desuden til Kristeligt Dagblad, at det er korrekt, at han var med til mødet i 2014, hvor man diskuterede, hvordan anklagerne skulle behandles, men tilføjer, at mødet endte med, at man – modsat hvad Monrad hævder – anbefalede Christian Monrad at politianmelde sagen.

Men »det er ikke korrekt,« at kirkens ledelse kom med denne opfordring, siger Christian Monrad nu til Berlingske.

Tværtimod blev Monrad opfordret til ikke at politianmelde sagen under en senere samtale med biskoppen, husker han:

»Biskoppens vurdering af, at der ikke burde anmeldes, blev leveret ved en samtale mellem mig og biskoppen senere på dagen. Her var Gadegaard ikke med, så jeg forstår ikke, hvordan Gadegaard skulle have viden om, hvad biskoppen havde af råd. Slet ikke når Gadegaard igennem hele forløbet har påstået, at han ikke kendte sagen i detaljer,« siger Christian Monrad.