Domprovst foreslår statsstøttet imamuddannelse

En statsfinansieret uddannelse for imamer vil styrke integrationen, mener domprovst og islamekspert. Venstre afviser forslaget, mens de Radikale bakker op.

ARKIVFOTO. Domprovst Anders Gadegaard foran Vor Frue Kirke i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark skal have en statsfinansieret uddannelse for imamer, foreslår domprovst og formand for Danske Kirkers Råd, Anders Gadegaard. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Uddannelsen for muslimske ledere kunne oplagt ligge under teologifaget på universiteterne, mener han.

»Jeg håber og tror på, at der kan oprettes en statsstøttet, dansk imamuddannelse. Jeg så også gerne, at de teologiske fakulteter bød ind på opgaven,« siger han og uddyber:

»Imamer, der uddannes i udlandet, kommer til som fremmede og forstår ikke den sammenhæng, de skal tale ind i. En imamuddannelse kunne inkorporere viden om dansk kulturhistorie og religionshistorie. Det ville være en kæmpe fordel for imamerne, at de fik hele den sammenhæng med, som danske præster har som en selvfølge. Det vil helt sikkert være en integrationsmæssig fordel«.

Islamekspert og adjungeret professor Jørgen S. Nielsen fra Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet bakker op om forslaget.

»Man kunne forestille sig en form for samarbejde mellem islamuddannelsen på humaniora og den teologiske uddannelse og de muslimske samfund,« siger han.

I Muslimernes Fællesråd er man begejstret for forslaget, siger talsperson Mustafa Gezen til Kristeligt Dagblad:

»Det lyder fornuftigt med tilknytning til universiteterne, og vi er ikke lukkede for at blive del af den teologiske uddannelse«.

Også de Radikales integrationsordfører, Liv Holm Andersen (R), er positivt stemt for forslaget.

»Jeg tror, at det er fuldstændig rigtigt, at imamer med større indblik i og kontakt til det danske samfund vil være en fordel,« siger Liv Holm Andersen. Hun peger dog samtidig på, at det ikke er enkelt at oprette en ny uddannelse, og at det er nødvendigt at overveje, hvad man så vil gøre med andre religiøse gruppers eventuelle ønske om samme.

»For hvor stort skal et mindretal være, før offentligheden bekymrer sig om dets mulighed for at få forkyndere?« siger hun.

Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg (V), ser forslaget som et forsøg på at »købe sig til aflad over at være dansker«.

»Der er ved at udvikle sig en rigtig kedelig tendens til, at vi undskylder for hele vores grundlag og historie og det, der har gjort os til danskere. Vi forsøger at købe os til god integration. Det gælder diskussionen om en stormoské, om statsfinansierede imamer, om hvad man må spise i daginstitutioner, og om vi må fejre kristne højtider i daginstitutioner,« siger hun.