Dommerforeningens formand: Vi går lige til kanten i udvisningssager

Formanden for Dommerforeningen, landsdommer Mikael Sjöberg, afviser, at danske dommere er for blødsødne over kriminelle udlændinge.

Formand for dommerforeningen, landsdommer Mikael Sjöberg afviser, at, dommerstanden er blødsøden i sager om udvisning af kriminelle udlændige.(Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Danske dommere holder sig ikke tilbage med at udvise kriminelle udlændinge. Tværtimod: »Vi går lige til kanten.«

Det fastslår formanden for Dommerforeningen, landsdommer Mikael Sjöberg.

»Vi udviser hellere end lader være. Hvis vi skal afholde os fra at dømme til udvisning, er udgangspunktet jo, at der skal være »sikkerhed« for, at en udvisning er i strid med menneskerettighederne,« siger Mikael Sjöberg.

Debatten om dommernes ageren i udvisningssager er opstået i kølvandet på dommen mandag over lederen af Loyal to Familia, Shuaib Khan. Anklagerne ville have ham dømt til udvisning, men så langt ville dommeren i byretten i København ikke gå og gjorde dommen betinget.

Men så forsigtig behøver de danske domstole ikke være, mener Institut for Menneskerettigheder. Ifølge en ny analyse fra instituttet kan danske dommere i langt højere grad udvise kriminelle udlændinge uden at komme på kant med Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg og Danmarks forpligtelser i henhold til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Jeg er overrasket

 

Den konklusion kommer bag på Dommerforeningen.

»Jeg kan ikke afvise analysen fra Institut for Menneskerettigheder, men jeg er overrasket, fordi det er min opfattelse, at vi går lige til kanten,« siger Mikael Sjöberg.

»Indtil det modsatte er bevist, overholder vi de forpligtelser, vi skal, i henhold til loven og Danmarks internationale forpligtelser,« fastslår han.

Omvendt er både han og resten af Dommerforeningen åben for en nærmere granskning af menneskerettighedsdomstolens praksis og afgørelserne herhjemme i udvisningssager.

Vi politiserer ikke

 

Men hvis nogen mistænker de danske dommere for at være ude i et politisk ærinde, må de tro om, understreger Mikael Sjöberg.

»Vi skal alene holde os til loven. Hvad vi som dommere mener og ikke mener om Khan og andre, skal vi lade ligge. Vi politiserer ikke,« understreger Dommerforeningens formand.