Dommere er bekymret over ny lavalder

Regeringens ønske om at sænke den kriminelle lavalder er så alvorlig en sag, at politikerne bør overveje det igen, mener landsdommere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens planer om at sænke den kriminelle lavalder til 14 år og sløjfe strafrabatten til unge under 18 år møder modstand.

I et høringssvar fra dommerne i Vestre Landsret advarer retspræsident Bjarne Christensen nu mod at save år af lavalderen, før man i det mindste har ladet et hold topjurister drøfte sagen.

- Der er tale om nogle spørgsmål af så central betydning for strafferetten, at landsretten finder det rigtigst (...) at grundlaget for den politiske beslutning bliver suppleret med en udtalelse fra Straffelovrådet, skriver Bjarne Christensen.

Straffelovrådet under Justitsministeriet, der består af otte topjurister, er netop nedsat for at behandle principielle spørgsmål i forbindelse med strafferetten.

De syrlige bolsjer fra landsdommerne er dog langt fra første gang, at jurister advarer mod regeringens planer.

I sin omfattende rapport fra sidste år barslede Ungdomskommissionen også med en klar anbefaling om ikke at pille ved lavalderen.

Den del af kommissionens årelange arbejde imponerede dog ikke justitsminister Brian Mikkelsen (K), der afviste eksperterne:

- Vi har valgt at tage en politisk beslutning om at sætte den kriminelle lavalder ned til 14 år, fordi vi vil stoppe ungdomskriminaliteten, og så sætter vi hårdt ind, fastslog ministeren, og fortsatte:

- Vi er uenige med mange af de kriminologer, som mener, at straf ikke hjælper. Der har vi en holdning i den borgerlige regering om, at straf hjælper. Det virker præventivt.

Efter udløb af høringsfristen skal forslagene om at sænke lavalderen og stryge rabatten til kriminelle mellem 14 og 18 år behandles i Folketinget.

/ritzau/