Dommere er begyndt at fængsle udlændinge efter lovstramning

Ny skrap kurs mod personer, der igen og igen overtræder meldepligt, betyder ekstra arbejde i retsvæsenet.

En del udlændinge har fået pligt til at melde sig hos politiet på Udrejsecenter Kærshovedgård (billedet) eller andre steder. Hvis de gentagne gange overtræder pligten, kan de varetægtsfængsles. Lovændringen har ført til de første fængslinger. (Arkivfoto) Andrew Kelly/Reuters Fold sammen
Læs mere

De første udlændinge er i denne uge blevet varetægtsfængslet, fordi de gentagne gange for eksempel har overtrådt en såkaldt meldepligt.

Det oplyser specialanklager Jens Severinsen ved Midt- og Vestjyllands Politi. Fængslingerne skyldes en stramning af udlændingeloven, som trådte i kraft 1. juni.

Kendelserne om varetægtsfængsling er blevet afsagt dels af Retten i Herning og dels af Vestre Landsret.

Tirsdag og onsdag er i alt fem personer, der skulle have meldt sig til Udrejsecenter Kærshovedgård, blevet frihedsberøvet.

Yderligere to bor privat i Østjylland, hvor de skal melde sig hos politiet. Her afviste byretten i Aarhus at fængsle, men landsretten har ændret afgørelserne.

En af de berørte er en mand, der forleden blev dømt for i 332 tilfælde at have overtrådt meldepligten og for 54 gange ikke at have givet underretning, som han burde. To gange tidligere er han blevet dømt for at se stort på kravene.

Dommen lød på ubetinget fængsel i seks måneder. Den drejer sig dog også om trusler og grove ord mod en ansat på Kærshovedgård, oplyser specialanklageren.

»Skærpelsen af loven og bemærkningerne til den har vi forstået sådan, at der er et politisk ønske om varetægtsfængsling i de situationer, hvor personer på for eksempel tålt ophold gentagne gange overtræder de pålæg, de har fået,« siger Jens Severinsen.

»Politikerne har ikke ønsket, at de går rundt på fri fod. Vi imødeser en del trafik på den konto,« siger specialanklageren om lovændringen.

/ritzau/