Dommere afviser kritik af mørklagte retssager

De danske dommere er for ivrige til at lukke for offentlighedens adgang til retssager, mener flere forsvarsadvokater. Dommerne følger blot retsplejeloven, lyder svaret, selv om der måske »bliver lukket en dør for meget hist eller pist«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dørene til retssager herhjemme bliver lukket for offentligheden, når det er nødvendigt.

Det er den klare besked fra formanden for Den Danske Dommerforening, Mikael Sjöberg, efter at en rundspørge blandt mere end 100 af landets forsvarsadvokater har vist, at over en tredjedel mener, at dommerne for ofte føjer anklagemyndighedens anmodning om dørlukning.

- Jeg er overbevist om, at mine kolleger kun lukker dørene, når de mener, det er korrekt. De følger ikke anklagemyndigheden med logrende hale, siger Mikael Sjöberg.

- Vi tager stilling til retsplejeloves regler om, hvornår man skal lukke dørene, og det gør vi fuldstændig upåvirket af, om det er den ene eller anden part, der måtte begære dørlukningen, siger han.

I rundspørgen fremgår det, at 37 procent af de i alt 106 adspurgte forsvarere mener, at dommerne »i meget høj grad« eller »i høj grad« for ofte godkender anmodninger om lukkede døre. 52 procent mener, at det sker i »mindre grad« eller »slet ikke«.

Formanden for Dommerforeningen er tilfreds med, at et lille flertal trods alt mener, at dørlukningen ikke sker for ofte.

- På den ene side er jeg glad for, at flertallet af advokaterne mener, at vi ikke er følgagtige, og samtidig er jeg da ked af, at så mange advokater mener, vi er følgagtige, for det vil jeg afvise, at vi er, siger han.

Han minder samtidigt om, at forsvarerne er i deres gode ret til at kære dommernes afgørelse om dørlukning, hvis de finder den urimelig.

Juraprofessor ved Københavns Universitet Peter Pagh har i forbindelse med rundspørgen udtalt, at man skal holde sig for øje, hvor grænsen går, når det gælder dørlukning,

- Ytringsfrihed er ikke en hellig ko og skal ofte begrænses, hvis vi vil have en ordentlig og fornuftig civilisation. Spørgsmålet er så, hvor man begrænser den, og det kan diskuteres, om den overligger er placeret forkert siger Peter Pagh.

Men en overligger er svær at diskutere, siger formanden for Dommerforeningen.

- Man kan ikke lave en overligger i en lov. Det er forskelligt fra sag til sag, hvornår man skal lukke dørene. Men det er meget vigtigt, at man hele tiden holder øje med, om dørene skal blive ved med at være lukket.

- Jeg skal da ikke afvise, at der bliver lukket en dør for meget hist eller pist. Selvfølgelig sker det, da det er mennesker, som reagerer. Men udgangspunktet er, at vi lukker dørene, når dørene skal lukkes, siger Mikael Sjöberg.