Dommer: Tøger har krænket ophavsretten

Dommer fra Københavns Byret understreger, at der godt kan være tale om en overtrædelse af ophavsretten, selvom den aldrig ender som egentlig sag i retten.

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikens administrerende chefredaktør, Tøger Seidenfaden, langede i går aftes i programmet Debatten på DR hårdt ud efter både det konservative folketingsmedlem Helge Adam Møller og Berlingske Tidendes chefredaktør Lisbeth Knudsen, efter at begge påpegede, at han havde »stjålet« indholdet i den tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks bog, da Politiken trykte bogen i sin fulde længde.

- Injurierende, lød det fra Politikens chefredaktør, der gang på gang understregede, at forlaget ikke har anlagt sag mod ham og dagbladet for at krænke deres ophavsret, og at sådan en sag aldrig vil komme.

Pressekontaktdommer ved Københavns Byret, dommer Anne Grete Stokholm, giver Tøger Seidenfaden ret i, at en ophavsretssag næppe vil nå retssystemet, men det betyder ikke, at loven ikke er overtrådt, fastslår hun.

Åbenbar krænkelse
- Politiken har jo sagt, at de ikke havde nogen aftale om, at de skulle trykke bogen. Så vidt jeg kan forstå gennem mediedækningen, så har de taget et anmeldereksemplar og trykt indholdet, og det er klart en krænkelse af ophavsretten, siger hun og fortsætter:

- Ifølge det, Tøger Seidenfaden sagde i går på tv, så vil Politiken godt betale. De kender jo reglerne, så der behøver ikke komme en retssag. Der kommer måske et efterspil, men det vil formentlig aldrig ende i retten, men det er åbenbart, at der er tale om en krænkelse.

Ikke hensigten med loven
Dommer Anne Grete Stokholm fra Københavns Byret påpeger samtidig, at det ikke er hensigten med loven, at man bryder den og tager ansvaret for sit lovbrud efterfølgende.

- Ophavsretslovgivningen indebærer, at man skal respektere andres ophavsret. Lovgivningen går ikke på, at man bare kan betale bagefter, fastslår Anne Grete Stokholm.