Dommer: Kritik af straf er ofte letkøbt

Politikeres skarpe udtalelser om konkrete straffedomme kan skabe mistillid til domstolene, siger dommernes formand, Jørgen Lougart.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et skråplan, når politikere kritiserer straffen i konkrete sager uden at have sat sig ind i nuancerne. Det siger formanden for dommernes forening.

Senest har adskillige folkevalgte i skarpe vendinger udtalt sig om fredagens dom på fire års fængsel til en 16-årig mand i Aalborg. Drengen havde slået en mand ihjel ved Aalborg Stadion. Kommentarerne blev fremsat, selv om dommen ikke er endelig. Den blev i dag anket til landsretten.

- Det er i orden at kritisere domstolene, det skal vi kunne tåle. Men det er et problem, hvis man meget hurtigt er ude med vurderinger uden at kende en sags detaljer. Så er grundlaget for løst, og det kan det blive temmelig letkøbt, siger Jørgen Lougart, der er formand for Dommerforeningen.

Udtalelserne kan være med til at skabe mistillid til domstolene, mener Jørgen Lougart.

Netop politikernes tilbøjelighed til at tale om bestemte retssager kan blive et af emnerne på dommernes årsmøde i oktober. Her er en række retspolitikere inviteret.

/ritzau/