Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Én af de tre dommere, der i torsdags idømte fem tidligere ansatte på ugebladet Se og Hør fængselsstraffe for ulovlig overvågning af kendte personer, gav tilbage i 2014 kraftigt udtryk for sine personlige holdninger i sagen.
På sin Facebook-profil skrev lægdommeren 2. maj 2014 ifølge Radio24Syv:
»Med 3 dages forsinkelse. Goes around, comes around. Hva’ Henrik Qvortrup.«
Sætningen var efterfulgt af en begejstret smiley, og den var skrevet tre dage efter, at dagbladet BT kunne bringe de første afsløringer af den ulovlige overvågning. Den engelsksprogede vending i citatet refererer til, at man på et tidspunkt skal stå til regnskab for sine handlinger.
Dermed kommer der atter kritisk lys på den pågældende domsmand, der forleden i et radioprogram på Radio24syv bl.a. sagde, at hun mente, at sladderblade »skulle uddø«.
Kan være inhabil
Flere juraeksperter undrer sig ifølge Radio24Syv over den åbenmundede domsmand:
»Domsmandens udtalelser er utilstedelige og skaber berettiget tvivl om hendes upartiskhed. Hvis udtalelserne var fremkommet før dommens afsigelse, kunne der have været grundlag for at erklære hende inhabil,« siger Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet.
Eva Smith, professor i procesret, ligeledes ved Københavns Universitet, siger, at hun »ikke kan mindes, at en domsmand nogensinde har været så åbenmundet.«
»Vi kan ikke have, at domsmænd udtrykker sig på den måde. Det går simpelthen ikke, så kan systemet ikke fungere. Vi er nødt til at tro på, at domstolene er objektive.«
»Ekstremt uheldigt«
Advokat for den dømte tys-tys-kilde, der leverede oplysninger til Se & Hør, Michael Juul Eriksen, siger, at de nye oplysninger viser, at domsmanden »også forud for sagen har haft de holdninger, hun gav udtryk for efter dommen.«
»Jeg mener, at det er helt oplagt, at havde det været fremme før, var hun aldrig kommet til at fungere som domsmand i den sag. Det er ekstremt uheldigt. Det rykker overvejelserne om, hvorvidt sagen skal gå om, et skridt frem,« siger Michael Juul Eriksen.
Professor Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet siger til Radio24Syv, at »en straffesag kun skal gå om, hvis der under sagens behandling er tilsidesat en væsentlig regel, som skal beskytte tiltalte. Dommeren ved retten i Glostrup har åbenbart ikke fundet anledning til at betvivle lægdommerens saglighed, hvilket må være af ret afgørende betydning for, om de tiltaltes retssikkerhed er tilsidesat eller ej. Men hvis forsvarerne har en anden opfattelse, må sagen jo belyses fuldt ud, så landsretten kan træffe en afgørelse.«