Dommens dag på Bornholm: Et drab »blottet for formildende omstændigheder, kun skærpende«

To brødre har tirsdag fået en langvarig dom for mishandling og drab på en anden mand på Bornholm i en sag, der har vakt international opsigt.

 
Sagen om to brødres drab på en 28-årig mand på Bornholm, også kaldet Nordskov-sagen, har vakt stor opsigt på og uden for øen. Tirsdag faldt der dom i retten i Rønne. Video: TV 2/Bornholm. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Årets mest opsigtsvækkende drabssag har tirsdag fundet sin afslutning.

I byretten i Rønne på Bornholm blev to brødre på henholdsvis 23 og 26 år dømt for drab og idømt fængsel i 14 år for en juninat i år at have mishandlet og dræbt en 28-årig mand på en shelterplads i en skov nord for Rønne.

En dom, ingen af de sortklædte brødre havde noget at sige til, da den blev afsagt.

Sagen har været genstand for stor medieopmærksomhed fra såvel ind- som udland og på sociale medier, fordi den ældste af de dømte brødre på sit ben har en nazitatovering og har vist sympatier for Stram Kurs og Rasmus Paludan.

Og fordi den dræbte var dansk-tanzanier og altså sort.

Derfor blev drabet fra flere sider hurtigt udlagt som racistisk. Så sent som søndag beskrev forfatter Carsten Jensen på Facebook, hvordan »denne retssags egentlige formål er at frikende Danmark for racisme«.

Black Lives Matter vil tirsdag demonstrere på øen.

Gode venner

Men i retten mandag kom det frem, at drabssagen snarere handlede om hævn, og at den er udtryk for vold og afstumpethed.

Ikke racisme.

Det timelange drab fandt sted natten til 23. juni og blev begået i blodrus, fremgår det af dommen.

Ifølge de to brødre, hvoraf den ældste var gode venner med 28-årige, fik de før udåden af deres mor at vide, at han havde forgrebet sig på hende. Han skulle blandt andet have holdt hende fast, taget hende på brysterne og på andre måder optrådt krænkende.

Derfor aftalte de at mødes med den 28-årige på shelterpladsen. Brødrene ville i den mørke skov give ham »en lærestreg«, så han kunne »holde fingrene« fra deres mor. Det skulle »være noget med næverne«, som anklageren sagde mandag.

Men det endte i stedet med et drab. Et drab »blottet for formildende omstændigheder, kun skærpende«, som anklagemyndigheden formulerede det.

»Jeg har aldrig været så vred«

Mandag forklarede den yngste af de dømte, at han var »vred over«, at dræbte var »gået bag vores ryg«.

»Jeg har aldrig været så vred,« sagde han i retten om sin reaktion på et opkald fra moren om, at hans ven havde forgrebet sig på hende flere gange »mod hendes vilje«.

»Mens han går og lader som ingenting. Han leger, at han er vores ven, mens han gør det her bag vores ryg,« fortalte han.

Som forklaring på drabet sagde han, at »jeg kunne ikke kapere oven i mit hoved, hvad min mor fortalte«.

»Fra jeg hører det, slår det klik. Jeg tænker ikke rationelt,« oplyste han.

Den 23-årige tilføjede dog også, at »vi ville ikke have, han skulle dø«.

»Brutal vold«

»Samtlige nævninger og dommere lægger vægt på«, lyder det i dommen, at »begge tiltalte i forening over et længerevarende forløb … har udsat forurettede for særdeles kraftfuld, mangeartet og brutal vold«.

Det fremgår også af dommen, at »de tiltalte flere gange under voldsudøvelsen holdt pauser, når forurettede forekom bevidstløs, og at de tiltalte genoptog voldsudøvelsen, når forurettede kom til bevidsthed, herunder når de tiltalte bragte ham til bevidsthed med spark«.

I retten mandag blev det beskrevet, hvordan den 28-årige blev slået med rafter, så de knækkede, med flasker og brandvarme ildragere fra et tændt bål og sparket med blandt andet træsko fra skinneben til skridt og testikler og hoved.

Vicestatsobducent Christina Jacobsen fortalte i retten, at hun aldrig har været vidne til et så omfattende tilfælde af vold bestående af 39 læsioner.

I dommen står der, at de dømte »indså det som overvejende sandsynligt, at forurettede ville dø som følge af de massive skader«.

I retten tirsdag kom det frem, at begge brødre bliver vurderet egnede til straf. Ingen af dem er sindssyge, heller ikke, da de gennemførte mishandlingen og drabet. De var heller ikke påvirket af stoffer, men de var påvirket af alkohol.

Den ældste bror har en psykisk diagnose, er normalt begavet og har gennemført uddannelse.

Den yngste bror lider af gennemgribende Aspergers syndrom og ADHD, har modtaget specialtilbud, boet på opholdssted og været psykiatrisk indlagt. Han er tidligere dømt for overfald på en medarbejder på et kommunalt botilbud og har også en dom for at fungere som såkaldt løber for pushere på Christiania.

Dommen og strafudmålingen blev omgående anket til landsretten af de to brødres forsvarere, som mener, at de to skal have en mildere straf.