Dom: Word-dokument og bitcoins fælder narkohandler

Et Word-dokument og sporing af internethandler med bitcoins fik en 22-årig mand dømt til fire års fængsel. Sagen var den første af sin slags i Danmark.

Bitcoin er en virtuel valuta, og bitcoin-pengene opbevares derfor som oftest i cyberspace i digitale wallets. Der er dog et mindre marked for produktion af fysiske bitcoins, som mest af alt tjener som samlerobjekter. Arkivfoto: AFP PHOTO/Karen Bleier. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et USB-stik, et Word-dokument og politiets sporing af bitcoins.

Det var hvad der endte med at koste en 22-årig mand, KJ fra Holstebro, en dom på fire års fængsel for køb og indførsel af narko fra mørkenettet.

Sagen begyndte i sommeren 2015, da SKAT ved en række kontroller i det Internationale Postcenter i Kastrup fandt seks pakker, der alle var adresseret til det samme sted, og som indeholdte forskellige stoffer. I tre af dem var der amfetamin, mens der var ketamin, MDMA og det smertestillende stof fentanyl i de andre.

De fund fik politiet til først på efteråret at ransage KJs hjem, som de seks pakker var adresseret til. Her fandt man foruden mere narko også tre USB-stik, hvor der på det ene var et Word-dokument med oplysninger om en bitcoinadresse, en virtuel tegnebog og en gendannelseskode.

Fundet af de tre ting medførte, at politiet ved hjælp af sin nyeste metode til bitcoin-analyse kunne spore alle handler, der var foretaget fra bitcoinsadressen. På den måde kunne myndighederne kæde KJ sammen med en næsten fire gange så stor mængde amfetamin, som den, de havde konfiskeret.

Efter ransagningen holdt politiet ekstra øje med breve og pakker, der blev sendt til KJs adresse. Det gav gevinst sidst i oktober, hvor en pakke med cirka 378 gram amfetamin blev stoppet. Retskemisk Institut analyserede sig siden frem til, at amfetaminens renhed var på 44 pct., mens »den gennemsnitlige renhed af amfetamin på gadeplan i 2014 var på 14 pct.«, som der står i dombogen fra sagen, Berlingske har fået aktindsigt i.

I april 2016 idømte retten i Holstebro KJ fire års fængsel for at have købt og indført 2,3 kg. amfetamin med henblik på videresalg, selv om politiet kun konfiskerede 564 gram fra KJs adresse og i breve og pakker til ham.

Den resterende mængde var bundet op på bitcoin-transaktioner.

Berlingske har valgt ikke at bringe KJs navn, da han ankede dommen.