Dom over pressen i lækagesagen

Søgelyset i lækagesagen er nu drejet tilbage på TV 2. TV-stationen bragte ligesom Jyllands-Posten nyheden om indsættelsen af Jægerkorpset, som der ifølge byretsdommer ikke var nogen samfundsmæssig begrundelse for at afsløre.

TV 2s nyhedschef Michael Dyrby måtte efter kendelsen konstatere, at han og dommeren så forskelligt på, hvad der var offentlig interesse. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var ingen samfundsmæssig begrundelse for at afsløre nyheden om, at 30 jægersoldater 27. april 2007 var ved at gå ombord i et Herkules-fly på vej til Irak for at bremse strømmen af raketter mod den daværende britisk-danske lejr ved Basra.

LÆS OGSÅ:
TV2-folk skal vidne i læk-sag

Da byretsdommer Jens Stausbøll efter godt fire timers retsmøde og en kort tænkepause nåede til den konklusion i går, traf han ikke alene en afgørelse, som kan ende med, at TV 2 tvinges til at afsløre sin kilde til jægersoldaternes forestående mission. Han fældede også en indirekte dom over de to medier, TV 2 og Morgenavisen Jyllands-Posten, som foretrak at røbe historien om jægersoldaterne med den mulige risiko for at sætte deres liv og helbred på spil, fremfor at vente indtil nyheden kunne bringes uden samme risiko for jægerne.

I sin begrundelse for at kræve de to TV 2-folk pålagt vidnepligt understregede politianklager Maria Cingari flere gange, at forhåndsannonceringen af jægernes ankomst indebar en »betydelig risiko« for deres liv. »Det afgørende er, hvor vigtig oplysningen om deres indsættelse er for offentligheden. Det handler om ytringsfriheden overfor soldaternes liv. Almenheden havde ikke nogen nærmere interesse i, at man planlagde at sende Jægerkorpset til Irak,« argumenterede hun.

TV 2s nyhedschef, Michael Dyrby, sagde som vidne, at det ikke er hverdagskost, at »Danmarks bedste soldater« indsættes. »Danmark havde været i krig siden 2001 og mistet 37 soldater og endnu flere sårede. Når specialstyrker sendes afsted til noget så alvorligt, er det af offentlig interesse,« sagde han.

Uenighed om interesse

Men den købte dommeren altså ikke, og efter kendelsen måtte Michael Dyrby blot konstatere, at han og dommeren altså så forskelligt på, hvad der var offentlig interesse. Michael Dyrby mener ikke, at TV 2 vil ændre sin vurdering af, hvornår man vil udsætte soldater for omtale med risiko for deres sikkerhed. »Det ligger os altid på sinde,« erklærede han efter retsmødet.

LÆS OGSÅ:TV2 skal afsløre kilde, siger dommer

Med kendelsen drejer søgelyset i lækagesagen tilbage mod TV 2, som - meget logisk - nu har vidnepligten, eftersom det var TV 2, der kendte kildens identitet. Lige så logisk var det, at DR kan holde sin lydfil med samtalen mellem den nu fritstillede DR-journalist Nils Giversen og en ukendt person i generaldirektør Kenneth Plummers pengeskab. Den lydfil er unødvendig, når nu Rasmus Tantholdt og Michael Dyrby, indtil andet måtte blive bestemt, har pligt til at afsløre TV 2s kilde i retten.

Spørgsmål presser sig på

To spørgsmål står foreløbig ubesvarede i sagen: Hvorfor efterforsker politiet kun lækagen til TV 2, der fik sine oplysninger inden orienteringen til Folketingets Udenrigspolitisk Nævn den 27. april? Hvorfor efterforsker politiet ikke lækagen til Morgenavisen Jyllandsposten, som efter egne oplysninger fik historien om Jægerkorpset efter mødet i Udenrigspolitisk Nævn 27. april?

Det andet spørgsmål, som dommeren indirekte rejser er, hvad der drev redaktørerne på TV 2 og Morgenavisen Jyllands-Posten til at offentliggøre nyheden, når nu den daværende forsvarschef Jesper Helsø bad dem om at vente, indtil jægersoldaterne var kommet på plads? Ifølge politianklageren og dommeren i byretten i går var der ingen samfundsmæssig interesse af væsentlig betydning på dét tidspunkt. Hvad var det så, der retfærdiggjorde, at soldaternes sikkerhed blev sat på spil? Dét spørgsmål vil efter kendelsen presse sig mere på end det hidtil har gjort.