Dom: Mand som før kønsskifte var kvinde må kalde sig far

Østre Landsret har afgjort, at en mand, som har været kvinde, kan registreres som forælder til samlevers barn.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. En mand, som tidligere har været en kvinde, må nu juridisk kalde sig far til et barn, som hans kvindelige partner har født.

Sådan lyder Østre Landsrets dom fredag i en principiel sag om faderskab.

Tidligere har Statsforvaltningen og byretten afvist, at manden kunne blive registreret som forælder - og dermed far - til barnet. Men den afgørelse er Østre Landsret altså ikke enig i.

Det afgørende i sagen var, om manden kunne registreres som far, da han blot juridisk - og ikke fysisk - var en mand på tidspunktet, hvor afgørelsen var aktuel.

Det fortæller advokat Knud Foldschack, der har ført sagen for manden og kvinden.

- Det er super dejligt, at retten har valgt at følge det juridiske kønsskifte. Det afgørende var, om der var forskel på en fysisk og en juridisk problemstilling.

- Det er der ikke. Og det er jo skønt.

I sagen er manden dermed blevet anerkendt som far, fordi han juridisk er en mand. Han fik juridisk kønsskifte fra kvinde til mand i 2015 og fik ligeledes et mandligt personnummer.

I år er han blevet opereret, så han også fysisk "i det hele" er en mand, sådan lyder formuleringen i domskendelsen fra landsretten.

Det er meget positiv, at han af retten anerkendes som far, på trods af at han på tidspunktet for afgørelsen ikke fysisk havde skiftet køn, mener Knud Foldschack.

Selv om advokaten endnu ikke har talt med sine klienter om rettens afgørelse, forestiller han sig, at de er glade og tilfredse med dommen.

- Vi er juridisk glade, og jeg er helt sikker på, at vores klient er afgørelsesmæssigt glade.

/ritzau/