Dokumenter fra Vietnamkrigens whistleblower frigives

Under Vietnam-krigen vakte det opsigt, postyr og vrede, da Daniels Ellsberg lækkede hemmelige papirer om Vietnam-krigen til offentligheden. Nu 40 år efter frigives dokumenterne.

Amerikanske soldater bevæger sig på rismarkerne i jagten på Vietcong i 1965.  Fold sammen
Læs mere
Foto: NATIONAL ARCHIVES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1971 lækkede embedsmanden Daniel Ellsberg mængder af hemmelige dokumenter om Vietnam-krigen til pressen. Nu 40 år efter frigives de såkaldte Pentagon-dokumenter, når Richard Nixon Biblioteket i juni frigiver disse dokumenter helt officielt.

Det var det amerikanske Rigsarkiv, der i denne uge meddelte, at det har identificeret papirer vedrørende Vietnam-sagen, som var de selvsamme som Ellsberg lækkede. Det drejer sig om tusindvis af dokumenter, som vil blive frigivet den 10. juni

De amerikanske arkivmyndigheder deklassificerer jævnligt hemmelige dokumenter og generelt er den amerikanske arkiv-politik mindre restriktiv end f.eks. den danske. Men netop Pentagon-sagen får flere amerikanske medier til at spørge, hvor konsekvent den amerikanske arkiv-politik egentlig er, for det drejer sig immervæk om dokumenter, som offentligheden har kendt i 40 år. Så hvorfor først frigive dem nu?

Slap uden straf

Daniel Ellsberg (født 1931) var ansat som militær analytiker som embedsmand, da han lækkede Pentagon-dokumenterne til amerikanske aviser. Myndighederne forsøgte at få ham dømt for handlingen, men han slap uden straf. Frigivelsen af Vietnam-papirerne påvirkede stedminingen i den amerikanske offentlighed, som i forvejen var på vej til at vendes mod den aktive krigsindsats.

Han har senere blandet sig i politiske debatter og har udtrykt sympati for Wikileaks. Han har sammen med filminstruktøren Michael Moore dannet en forening, der forsøger at få soldaten Bradley Manning frigivet fra fængslet. Det var Manning, der sandsynligvis gav Wikileaks dokumenterne, som blev frigivet på nettet.