Dokumenter afslører omfattende tyrkisk overvågning i Danmark

Den tyrkiske præsident, Tayyip Erdogan. Fold sammen
Læs mere
Foto: OSMAN ORSAL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire navngivne mænd og 14 skoler i Danmark er blandt dem, der angives som tilknyttet en »terrororganisation på linje med Islamisk Stat«.

Det sker i et tre siders dokument, som er sendt fra Tyrkiets repræsentation i Danmark til regeringen i Tyrkiet, som havde bestilt »detaljerede informationer« om deltagere i den såkaldte Fetullah Gülen-bevægelse i 38 lande, herunder Danmark.

Gülen-bevægelsen anklages af Tyrkiets regering for at stå bag det fejlslagne kup i landet 15. juli i fjor.

I dokumentet, som Politiken har adgang til sammen med en række medier i European Investigative Collaboration, er blandt andet navngivet fire journalister, som »overvåges nøje«, da de har skrevet »spottende og fornærmende artikler om vores ærede præsident og om Tyrkiet«.

Dokumentet nævner 14 skoler i Danmark, som hævdes at være en del af Gülen-bevægelsen, ligesom blandt andet fire kulturelle organisationer og to erhvervssammenslutninger.

På baggrund af Politikens oplysninger har udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fredag taget sagen op med Tyrkiets udenrigsminister, Mevlet Cavusoglu. Det skete under et NATO-udenrigsministermøde i Bruxelles.

»Jeg har slået fast, at det ikke er lovligt at indsamle og registrere information om danske statsborgeres politiske tilhørsforhold. Alle i Danmark skal kunne ytre sig frit uden frygt for repressalier«, siger Anders Samuelsen til Politiken.

Papiret synes at dokumentere, at lederen af Tyrkiets ambassade i Danmark, chargé d'affairs Bora Kerimoglu, ikke talte sandt, da han for 11 dage siden var kaldt til møde i Udenrigsministeriet.

På mødet i Udenrigsministeriet forsikrede Bora Kerimoglu, at »tyrkiske myndigheder (...) ikke registrerer personer, der er i opposition til eller kritiske over for regeringen«, ifølge Udenrigsministeriets meddelelse om mødet.

I et skriftligt svar afviser den tyrkiske ambassade, at Tyrkiets kontor for religiøse anliggender i København har indsamlet og videresendt oplysninger om formodede Gülen-tilhængere i Danmark, men vil ikke svare på, om ambassaden har gjort det.