Dokumentation: Røde afskedsbreve

Plum-fonden: En stribe koryfæer fra venstrefløjen har gennem årene smækket med døren i Enkefru Plums Støttefond. Læs deres afskedsbreve.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske Tidende er i besiddelse af udmeldelsesbreve fra flere tidligere bestyrelsesmedlemmer i den skandaleramte Enkefru Plums Støttefond.

Brevene giver et sjældent kig ind bag væggene hos en af venstrefløjens store pengetanke og efterlader et indtryk af en yderst betændt atmosfære.

Se afskedsbrevene i deres fulde længde her

I august 2001 var daværende bestyrelsesformand, den kendte socialrådgiver Tine Bryld, træt af det hele. Om direktør og bestyrelseskollega, advokat Christian Harlang, skrev hun:

”Jeg har aldrig lagt skjul på, at Christian har for mange poster i Enkefruens Fond. (...) Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg er så dødtræt af at beskæftige mig med magt og afmagt i denne bestyrelse, og at jeg har været på vej til at forlade foretagendet, som det er sket med Niels Henrik,” skrev hun i et brev til bestyrelsen.

Tine Bryld forsikrede, at hun ville blive på posten af idealistiske grunde. Det løfte kunne hun dog kun holde indtil september 2004, da også hun forlod fonden med direkte henvisning til Christian Harlangs mangedobbelte roller.

”Mine største betænkeligheder er altså Christians alt for store indflydelse på en fond, han selv har skruet sammen.”

Hun var langt fra den eneste, som havde sine kvaler med at være en del af Plum-fondens ledelse. I de første år lå Christian Harlang i konstante slagsmål med Lise Plums datter, tv-kokken Camilla Plum, som også sad i bestyrelsen. Tvisterne imellem de to slog gnister i en grad, så bestyrelseskolleger i afskedsbreve omtalte perioden som “rædselsfuld”.

Fredsforskeren Jan Øberg fik nok i august 1997 og gik i protest mod, at fonden blev kørt “imod Lises og Niels’ generelle tanke” – med henvisning til Lise Plum og hendes mand Niels Munk Plum:

“Jeg har i det sidste år som ansvarlig for en række konfliktløsnings- og forsoningskurser med blandet deltagelse af NGOer af alle nationaliteter i republikkerne i det tidligere Jugoslavien oplevet større modtagelighed og tro på den menneskelige dialog end i vores egen kreds. Jeg tror derfor det er bedst at jeg fortsat engagerer mig i de mere påvirkningsbare konflikter dernede,” skrev en sarkastisk Jan Øberg.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jan Øberg til hans tid i fonden. Camilla Plum selv og hendes mand Per Kølster sagde fra i år 2000. De ønsker i dag ikke at kommentere sagen.

Bestyrelsesreferater fra den periode omtaler en “voldsom udskiftning” i bestyrelsen. Tidligere folketingsmedlem Preben Wilhjem, fagforeningsmanden John Mølgaard og forfatter Finn Slumstrup smuttede som nogle af de første. Senere kom og gik bl.a. journalisterne Synne Rifbjerg og Helle Schøler Kjær.