DOKUMENTATION: Læs hele Mogens Lykketofts tale her

ARKIVFOTO. I en lækket tale revser Mogens Lykketoft i hårde vendinger både Lars Løkke Rasmussen og den forrige regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det er ikke tilfældigt, hvem der er kaldt til dette gilde.

I er slægt og venner – tilsammen blandt de vigtigste vidner til og aktører i mit 70-årige livsløb.

Derfor stort tak fordi I er kommet så talrigt. Der er faktisk repræsentanter for alle de familier, der er budt til gilde.

Det er heller ikke tilfældigt, hvor vi fejrer denne 70 års fødselsdag.

Jeg haft mit virke her i Folketinget siden jeg var 35 år.

Jeg har sammen med ganske mange af jer brugt mange årtier på at kæmpe for en fredelig og retfærdig verden med en dansk velfærdsmodel som – troede jeg – mit urokkelige fundament.

På tværs af partiskel har jeg gennem årene mødt mange, som jeg kunne arbejde sammen med, som jeg fuldt og fast kunne stole på, og som blev mine venner.

Senest har jeg fået den enestående mulighed at virke i FN i dette det 70. år både for FN og for mig.

Dér møder jeg en verden, der bedre end før forstår den påtrængende nødvendighed af at bekæmpe den monumentale ulighed i de enkelte lande og landene imellem; at bremse miljøkatastrofer og klimaforandring, før det er for sent; at ændre produktions- og forbrugsmønstre, så næste generationer kan leve i en stabil og bæredygtig verden.

Derfor er det en så smertelig oplevelse, at Danmark netop nu har en regering og et folketingsflertal, der prioriterer ligegyldige, små fedtede skattelettelser til vælgere, de anser for dumme og egoistiske. Og som derfor skærer voldsomt i vort bidrag international solidaritet og afviser et fælles humanitært ansvar i Europa. En regering, der skruer ned for de danske ambitioner om klima og miljø. Det er den mest fladpandet populistiske regering, vi har haft i min levetid. Med en dybt utiltalende politik og nogle dybt usympatiske personer på nøgleposter. Det er sørgeligt, at den forrige regering var så talent- og profilløs at den banede vejen tilbage for den lille svindler, der nu er statsminister.

Men det vil vi ikke lade os slå ud af i aften.