Dokumentation: Imamen Shahid Mehdis guide til livet som muslim

Den fremtrædende imam og nu forhenværende viceskoleleder på en muslimsk friskole, Shahid Mehdi, har siden 2009 drevet en hjemmeside med religiøse råd. Her har vi samlet et udpluk af rådene.

Fredagsbøn i en moske i det nordvestlige København med Shahid Mehdi på talerstolen. Billedet er taget i 2004. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Imamen Shahid Mehdi har siden 2009 drevet hjemmesiden www.islamqa.dk, hvor han rådgiver muslimer og ikke-muslimer i islamiske spørgsmål.

Det er sket i en periode, hvor Shahid Mehdi har været ansat som viceskoleleder på den muslimske friskole Iqra Privatskole på Nørrebro i København, hvilket har fået Venstre og Socialdemokraterne til at kritisere Shahid Mehdis dobbeltrolle.

Herunder viser vi et udsnit af de råd, som han har videregivet på sin hjemmeside, islamqa.dk.

Spørgsmål:
Må jeg være ven med en, som har valgt at frafalde Islam, for at jeg kan give en fortsat da’wah (videregive budskabet om islam, red.)?

»I Allah’s Navn. Venskab med en person, som ikke er muslim, er ikke tilladt, da det kan have en dårlig påvirkning på en. Profeten (må Allahs velsignelser og fred være med ham) har sagt: ”Vær ikke ven med nogen undtagen en troende, og din mad bør ingen spise undtagen en gudfrygtig.” [al-Tirmidhi 2395 & Abu Dawood 4832] Da det ikke er tilladt at være venner med en, der er ikke-muslim, så er det heller ikke tilladt at være venner med en, der betragtes i ringere grad end en almen ikke-muslim. En murtad betragtes i en ringere grad at tage som ven end en ikke-muslim.

Sheikh al-Islam, ibn Taymiyyah, sagde om dem, som frafaldt Islam blandt al-Batiniyah:

”Det er kendt, at tatarerne ikke var muslimer, men de betragtes bedre end disse folk, der er vendt fra Islam. De er de værste. En murtad (en frafalden) er værre end en ikke-muslim på mange måder.” [al-Majmo’ al-Fatawa 193/2].

Derfor er det ikke tilladt at være venner med en murtad, men hvad angår da’wah, så er det tilladt at have relation til vedkommende. Relationen skal baseres på en da’wah, især når vi lever i et land, der ikke er et islamisk land. Ud over det nødvendige da’wah, burde man ikke nyde selskab med en murtad. Det er ikke tilladt.

Og Allah ved bedst

S Mehdi«.

Spørgsmål:
Må man arbejde som kassedame i et supermarked, hvor der også kommer alkohol og svinekød forbi kassen?

»I Allahs Navn.

Arbejdet på et supermarked kan bestå af mange funktioner. Hvis man arbejder i en tøjafdeling eller med sko, kosmetik osv. så er det tilladt. Der er intet galt i det.

Hvis man arbejder i vinafdelingen, med kødet eller i kiosken, så er det ikke tilladt.

Hvad angår et arbejde som kassedame, hvor der både er de ting, der er tilladte i et islamisk perspektiv, og de ting, der ikke er tilladte, som man lader køre gennem kassen, så er dette arbejde heller ikke tilladt. Det er på ingen måde tilladt for en muslim at sælge noget, der er harām - om det er alkohol, vin, lottokuponer, svinekød eller andet, som Allah har gjort forbudt. Det er en stor synd, hvorved profeten (må Allahs velsignelser og fred være med ham) har forbandet de mennesker, som handler med alkohol. Profeten (må Allahs velsignelser og fred være med ham) har nemlig sagt: ”Sandelig har Allah forbandet khamr, og har forbandet hvem, der producerer den, og hvem, den er produceret til, hvem, der drikker den, hvem, der tjener på den, hvem, der bærer den, hvem, den bliver båret til, hvem, der sælger den, hvem, der tjener penge ved at sælge den, hvem, der køber den og hvem, den bliver købt til.” [al-Tirmidhi og ibn Mājah]

Og da svinekød betragtes endnu værre end alkohol, må man heller ikke sælge det ved kassen. Det er grunden til, at det ikke er tilladt at arbejde som kassedame, da man skal sælge, hvad folk køber, og desværre ikke kan sortere de harām ting fra.«

Spørgsmål:
Hvad er konsekvensen for ikke at bære hijāb?

»I Allahs Navn

Den muslimske kvinde opfordres og er forpligtet i Islam til at bære et islamisk klæde. Det indebærer bl.a. hijāb, når hun står over for fremmede mænd. På samme tid som hun er opfordret til at bære det, gøres hun også bekendt med de konsekvenser, som er, hvis hun vælger anderledes. Allahs Sendebud (må Allahs velsignelser og fred være med ham) har nævnt adskillige former for konsekvenser, for den, der ikke bærer hijāb, på dommedagen. Blandt andet at de vil få den hårdeste form for straf, og at de er forbandet.

Abu Hurayrah beretter, at Allahs sendebud (må Allahs velsignelser og fred være med ham) sagde:

"Der var to typer af Helvedes beboere, som jeg endnu ikke har set i min tid; Folk der havde piske, som haler af okser, med sig, og som slog andre mennesker med disse, samt kvinder, der var påklædte, men alligevel forekom de nøgne. De søgte mod det onde og påvirkede deres ægtemænd til ligeledes at søge det onde. Deres hår var som puklen på en persisk kamel, hældende til en side. De vil ikke gå ind i Paradiset og de vil ikke fornemme Paradisets duft, selv om duften kan fornemmes på lang afstand." [Muslim 2128]

Profeten (må Allahs velsignelser og fred være med ham) har sagt: ”Spørg ikke om tre typer folk; en mand der går væk fra jamā’ah (fællesskabet), og går imod imamen (lederen). Han dør, mens han er ham ulydig. Spørg ikke om ham. Og en slave eller slavinde, der løber væk fra sin herre. Og en kvinde, hvis mand er borte, og hun har nok af den verdslige forsyning, men (på trods af det) tager hun sin hijāb af og krydser grænserne bag ham. Og tre personer skal I ikke spørge om; En person, der strider imod Allahs dragt, og Hans Dragt er Stolthed, og Hans Izār er Hans Ære; og en person, der tvivler om Allahs sag; og den, der mister håbet i Allahs barmhjertighed.” [Al-Adab al-Mufrad 587, Ahmad 23312]

De ovenstående beretninger noterer, at de kvinder, der ikke dækker sig, er iblandt Ildens beboere, og de vil få den værste form for straf. Derfor nævnte han retorisk: ”Spørg ikke om dem.” Det er en form for advarende tale, som man også bruger på dansk, når man vil fortælle noget alvorligt, og man ikke skal stille spørgsmål omkring det. Den sidstnævnte hadeeth er ikke kun for den kvinde, hvis mand er rejst, og hun ikke tildækker sig, men er generel for alle, der ikke tildækker sig.

Må Allah vejlede os alle til det, Han er tilfreds med os ved.«