Døves Landsforbund beskyldes for at bremse talesprog

Det kommunale system vil kun give støtte til tegnsprog, selvom døvfødte børn med et nyt avanceret høreapparat kan komme til at tale og lytte på lige fod med alle andre. Sådan lyder kritikken i en ny bog, skrevet af moren til en døvfødt pige.

Læs mere
Fold sammen

Selvom der i dag findes avancerede høreapparater, der giver døve mulighed for at høre, er tegnsprog stadig det, der opfattes som det eneste rigtige for døve børn. Og dermed bremses danske børn i at tale normalt, lyder kritikken ifølge Politiken fra blandt andre Mette Bau, der er mor til en døvfødt pige. Danske Døves Landsforbund har været bekymret for, at antallet af døve ville dale drastisk, og at tegnsproget derfor vil glide væk, fortæller Mette Bau, der har skrevet bogen »Tal til mig nu - kom godt igennem, når dit barn får et høretab«.

Hun bakkes op af landsforeningen for børn og unge med høretab Decibel, hvor sekretariatschef Tanja Pihl Sandager påpeger, at der ikke var nogen, der i 1990erne havde regnet med, at de nye avancerede høreapparater ville betyde, at børn kom til at høre og tale helt normalt.

»Men det viste sig jo, at teknologien var langt bedre end ventet. Desværre var vi ikke dygtige nok til at tilpasse os den nye virkelighed i Danmark,« siger Tanja Pihl Sandager til Politiken med henvisning til, at døvfødte børn skal have det avancerede høreapparat inden for de først seks leveår, for derefter bliver det umuligt at udvikle evnen til at lytte og tale. Danske børn får i gennemsnit indopereret apparatet, når de er 20 måneder. Selvom det er tidligt, er der stadig »en betragtelig sprogforsinkelse, der skal indhentes,« fortæller høreforsker Lone Percy-Smith over for Politiken.

Hos Danske Døves Landsforbund understreger formand Janne Boye Niemelä over for avisen, at foreningen støtter alle forældre til døvfødte - uanset hvad de vælger for deres barn. Hun advarer samtidig imod, at man udelukkende tilbyder talesprog.