Dømt for spionage: Det er frygteligt

Den spiondømte professor havde regnet med at blive frikendt. Han kalder dommen »uretfærdig.«

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finske Timo Kivimäki, der netop er blevet idømt fem måneders fængsel for spionage efter at have videregivet oplysninger til russiske ambassadeansatte, er meget overrasket over, at Retten i Glostrup har kendt ham skyldig i spionage.

- Jeg finder det frygteligt, at jeg ikke blev frikendt. Jeg forventede at blive frikendt, fordi jeg har ikke gjort noget forkert, siger den 49-årige professor efter domsafsigelsen torsdag eftermiddag, hvor han blev kendt skyldig efter den såkaldt »milde spionparagraf.«

- Det var uventet for mig, og jeg synes, det er uretfærdigt, siger han.

Han fastholder, at de russere, han mødtes med, var »almindelige ambassadeansatte« og ikke agenter, som anklagemyndigheden og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har hævdet. Der har nemlig slet ikke været noget bevis i efterforskningen for, at de var agenter, siger han.

- Hvis de ikke har været det, så ville vi have set bevismateriale for det. PET sagde, de var spioner, men de kendte ikke deres navne, de vidste ikke, hvordan de så ud, siger Timo Kivimäki.

De møder, han havde med russerne, var heller ikke anderledes end dem, han havde med flere andre nationaliteter, siger professoren.

- Jeg troede, jeg gjorde det samme med dem, som jeg gjorde med finske og danske diplomater, siger Timo Kivimäki.

Den spiondømte professor har nu 14 dage til at overveje, om han vil anke dommen.

Kivimäki har været tilknyttet Københavns Universitet siden 1999, men har været suspenderet siden sin anholdelse i september 2010.