Dødstrusler mod Danmark i børne-TV

Efter genoptrykningen af en Muhammed-tegning har Sudan indført en boykot mod Danmark, jordanske medier taler om »mediekrig« og i Gaza hænges Danmark ud på børne-TV af en lyserød kanin.

"Dræberkaninen" Assud på Hamas TV. Fold sammen
Læs mere
Foto: Memritv.org

Igen i går var flere muslimske lande i oprør over genoptrykningen af en muhammedtegning i danske aviser.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen mener dog, at det endnu er svært at sige, om Danmark står på tærsklen af en ny Muhammedkrise.

»Situationen er meget uklar. Der er rapporter om, at yderligtgående religiøse kredse prøver at udnytte situationen. Der er mange steder, hvor situationen er helt rolig, og der ikke foregår noget. Så det er et meget uklart og usikkert billede, der tegner sig. Jeg tror, at det er svært at komme med en klar forudsigelse af, hvordan det vil udvikle sig,« sagde statsministeren i dag på sit ugentlige pressemøde.

Den danske ambassadør i Jordan Thomas Fouad Lund-Sørensen udlægger udviklingen således:

»Det er indtil videre vanskeligt at vurdere, om protesterne vil brede sig. Én ting er, at kampagnen opfordrer til en boykot af danske varer – noget andet er, hvorvidt opfordringen vil blive fulgt.«

I Gaza dedikerede den islamiske gruppe Hamas’ børne-TV et program til at dæmonisere Danmark, Vesten og Israel. Programmet opfordrer til boykot af danske og israelske produkter. Klimakset er et udbrud fra programmets medvært, kaninen Assud:

»Hvis de gentager det, vil vi dræbe dem. Jeg vil bide dem og spise dem!«

Dønningerne efter genoptrykningen af Muhammed-tegningen kan allerede nu måles i mejerigiganten Arlas salgsstatistikker på det mellemøstlige marked. Ifølge koncernkommunikationschef Astrid Gade Nielsen har selskabet endnu ikke noget konkret tal på tab, men salget er visse steder i Mellemøsten for nedadgående.

Ifølge det sudanske statslige nyhedsbureau SUNA har Sudan indført en boykot af danske varer. Al-Simeh Al-Sidig, minister for udenrigshandel, udtalte, at skridtet var en reaktion på, »at danske autoriteter tillod den danske presse at genoptrykke tegninger, der fornærmede profeten Muhammed.«

Boykot kan give bagslag
Udenrigsminister Per Stig Møller (K) siger til Ritzau, at Sudans officielle boykot af danske varer ikke gavner det nordafrikanske lands bestræbelser på at blive medlem af Verdenshandelsorganisationen (WTO), siger udenrigsminister til Ritzau.

»Sudan ønsker at blive medlem af WTO, men WTO tillader ikke sådan en boykot. Det vil vi påpege, hvis det bliver aktuelt,«

Udenrigsministeren, mener også, at Sudans reaktion mere har at gøre med en antivestlig holdning end en særlig reaktion på Muhammedtegningerne.

Den danske ambassadør i Saudi-Arabien, Hans Klingenberg beskriver situationen således:

»Der er debat i medierne og på internettet om, hvor vidt man bør indføre en boykot mod Danmark. Muligheden drøftes efter opfordringer til det i fredagsbønnen.«

I Pakistan fordømte overhuset i Pakistans parlament det, der ifølge senatet er »en kampagne for at tilsmudse islam.«