Dødstruet tegner besøger København

Den svenske tegner Lars Vilks holder møde torsdag aften i den danske hovedstad.

Den svenske tegner lever under politibeskyttelse efter han tegnede profeten Muhammed. Fold sammen
Læs mere
Foto: BJORN LINDGREN / SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kunstneren Lars Vilks lever i skjul, under det svenske politis konstante beskyttelse, men torsdag kommer han til København til et debatmøde. Et møde om ytringsfrihed, om at leve under politibeskyttelse og drabsforsøget på den danske islamkritiker Lars Hedegaard. Det skriver BT.

Flere gange har der været attentatforsøg, mordplanlægning og direkte overfald på Vilks som konsekvens af tegnerens handlinger for snart seks år siden.

18. august 2007 blev en skæbnesvanger dag for den nu 66-årige Vilks. Her blev hans berømte tegning af den muslimske profet Muhammed, tegnet som en hund i en rundkørsel, trykt i en lille avis i Sverige. Det var den blevet før, men det var på denne dag, at helvede brød løs.

Udgivelsen af tegningerne i den regionale avis Nerikes Allehanda førte til store protester fra svenske muslimske organisationer og fordømmelser fra lande som Iran, Pakistan, Egypten og Jordan. Den islam-baserede mellemstatslige organisation OIC opfordrede den svenske regering til afstraffelse af Vilks for hans tegninger.

Dusør på lige knap en million kroner

Så kom dødstruslerne. Og der var mange af dem. Blandt andet fra Islamic State of Iraq, der har forbindelser til terror-gruppen al-Qaeda. De tilbød op til 830.000 danske kroner for mordet på Lars Vilks.

Ifølge BT har den svenske kunstner fået støtte fra flere af sine venner, heriblandt Lars Hedegaard, som selv måtte gå under jorden, efter at en bevæbnet mand forklædt som postbud forsøgte at skyde ham tidligere på måneden.

I 2010 blev Colleen R. LaRose, bedre kendt som JihadJane, fra Pennsylvania sigtet for at have prøvet at rekruttere folk til at myrde Lars Vilks. Og sådanne mordplaner har der været flere af. Vilks er blevet overfaldet under en af sine egne forelæsninger, og hans hus er blevet forsøgt brændt af. Alt sammen på grund af Muhammed-tegningen.

Men selvom han må tage sine sikkerhedsforbehold, og hans liv i dag er begrænset med hensyn til frihed, så tier han ikke. Mødet torsdag aften er med en støttekomité, og der er helt udsolgt.