Dødsfald får ikke danske konsekvenser for energidrik

Mistanken, om at amerikansk teenager er død af koffeinforgiftning efter at have drukket energidrik, får ikke de danske fødevaremyndigheder til ændre praksis.

Energidrikken Monster Energy. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alejandro Garcia / Flickr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Herhjemme ser Fødevarestyrelsen ingen grund til at gribe ind, efter det tirsdag kom frem, at en amerikansk mor til en 14-årig pige har lagt sag an mod energidrikproducenten Monster Energy, efter at undersøgelser viste, at pigen var død af hjerterytmeforstyrrelser grundet koffeinforgiftning.

Dødsfaldet skete efter pigen i flere dage havde drukket den populære energidrik.

- Vi finder på nuværende tidspunkt ikke noget behov for at ændre på reglerne, siger chefkonsulent hos Fødevarestyrelsen Troels Vensil.

Fødevarestyrelsen lægger især vægt på, at de amerikanske fødevaremyndigheder ikke har kunnet bekræfte en sammenhæng mellem energidrikken og dødsfaldene og vil ikke agere, før man ved, hvad den præcise årsag er.

- Vi skal have set en videnskabelige sammenhæng mellem de her ting, før vi vil begynde at se på det. I Danmark foreligger der en sikkerhedsvurdering, som gør, at vi har tilladt det, siger han.

Fødevarestyrelsen har valgt at stille krav om, at producenter skal mærke emballagen med advarsler, der skal oplyse om risikoen ved at drikke energidrik.

Her henviser man især til børn, ammende og gravide, der skal undgå at drikke energidrikkene pga. det høje koffeinindhold.

Artiklen er skrevet i samarbejde med journaliststuderende på Roskilde Universitet.