Dødningehovederne fra Nørrebro holder til i kommunalt hus: »Det vil jeg simpelthen ikke finde mig i«

Bandegrupperingen Loyal to Familia har holdt påskefrokost og løsladelsesfest i Folkets Hus på Nørrebro. Det er ikke meningen, fastslår borgmestre og bestyrelsesformand, og derfor lukkes huset nu midlertidigt ned.

Bandegrupperingen Loyal to Familia holder til i kulturhuset Folkets Hus på Nørrebro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bandeaktiviteten i kulturhuset Folkets Hus på Nørrebro er eskaleret, og det holdt Københavns Kommune og Københavns Politi tirsdag et møde om.

Det er bandegrupperingen Loyal to Familia, der opholder sig i huset, men det er ikke formålet med de kommunale rammer, fastslår kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).

»Når vi stiller et kulturhus til rådighed for borgerne, så er det almindelige borgere, der skal bruge huset. Det er ikke meningen, at det skal bruges af bandemedlemmer som en slags klubhus. Det vil jeg simpelthen ikke finde mig i,« siger Carl Christian Ebbesen.

Han kalder miljøet i og omkring Folkets Hus for »betændt«:

»Jeg kan konstatere, at politiets melding til kommunen er, at det går i den gale retning. Bandemedlemmerne spiller med musklerne og fylder rigtig meget i huset, og derfor tør københavnerne ikke at komme der,« siger Carl Christian Ebbesen.

SSP i Københavns Kommune bekræfter i et skriftligt svar til politiker Mette Katrine Buch (K), at man er bekendt med, at Loyal to Familia har afholdt en såkaldt »releasefest« i Folkets Hus den 24. og 25. marts i forlængelse af løsladelsen af Shauib Khanmed, som har tilknytning til Loyal to Familia.

Af samme svar fremgår det, at SSP er bekendt med, at personer med tilknytning til Loyal to Familia for nylig har holdt påskefrokost i Folkets Hus, ligesom det bliver oplyst, at der »af og til samles personer over 18 år med tilknytning til bandemiljøet i og omkring Folkets Hus«.

Det er ikke første gang, at det er fremme i medierne, at Loyal to Familia benytter Folkets Hus. Tilbage i 2014 skrev den forhenværende gruppeformand for Liberal Alliance i Borgerrepræsentationen Lilian Parker Kaule en kommentar i Berlingske, hvor hun påpegede bandens problematiske tilstedeværelse i Folkets Hus.

Dengang hyrede man medarbejdere til at løse problematikken. Det har imidlertid ikke haft den ønskede effekt, mener Carl Christian Ebbesen.

»Jeg mener helt klart ikke, at vi kan bruge skatteborgernes penge på at stille et lokale til rådighed for en bande, og det er det, der sker lige nu,« siger Carl Christian Ebbsen og fortsætter:

»Når en flok bandemedlemmer træder ind i et lokale, forlader alle andre det, eller også tør de slet ikke benytte sig af stedet. Loyal to Familia har sat sig på 2. salen, og set med mine øjne er det bare ikke det, København skal have.«

Derfor er borgmesteren parat til at lukke Folkets Hus i en periode:

»Vi kan ikke have, at der står et hus, som bliver brugt til klubhus af bandemiljøet. Derfor kan det blive nødvendigt at lukke det midlertidigt ned, til vi har genvundet kontrollen,« siger borgmesteren, som dog i første omgang afventer politiets vurdering af situationen.

Borgmester for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Anna Mee Allerslev (R) er bekymret for udviklingen i og omkring Folkets Hus og mener ikke, at det kan være rigtigt, at borgere skal frygte at komme i området.

»Vi har i mange år spurgt til sagen og været skeptiske, og nu kan vi se sort på hvidt, at det simpelthen ikke holder, og derfor må vi lukke stedet midlertidigt og finde ud af, hvad den bedste løsning er. Vi kan ikke have ulovligheder og bande-releasefester på kommunal ejendom,« siger Anna Mee Allerslev.

Knud Foldschack, der er bestyrelsesformand i fonden bag Folkets Hus, som har tilsynspligt med huset, oplyser til TV2 Lorry, at Folkets Hus på baggrund af de nye oplysninger om øget bandeaktivitet lukkes midlertidigt ned, til der er styr på situationen.

Står det til Venstre i Borgerrepræsentationen, er chancerne imidlertid opbrugt, og partiet foreslår derfor at lukke og sælge Folkets Hus:

»Der er hældt millioner af skattekroner i et hus, der åbenlyst fungerer som klubhus for bandemedlemmer. Advokat Knud Foldschack har den ene gang efter den anden forsikret om, at det går rigtig godt med Folkets Hus. Desværre har mistanken om, at Folkets Hus er varmestue for bandemedlemmer været fuldt ud berettiget, og Foldschack har fyldt os med løgn,« skriver kulturordfører Jens-Kristian Lütken (V) i en pressemeddelelse.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Københavns Politi. Det er vendt tilbage med et skriftligt svar:

»Københavns Politi indgår i et samarbejde med Københavns Kommune om bandesituationen på Indre Nørrebro, og afvikler løbende møder derom. Som et led deri afvikles der torsdag aften et møde, hvor Københavns Politi vil orientere kommunens repræsentanter om den aktuelle situation, hvorefter vi vil være klar til at dele dette med pressen.«

I en mail til Berlingske skriver folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S), at han nu vil rejse sagen for justitsminister Søren Pape Poulsen (K).