Dødeligheden efter hjerte-kar-sygdomme er styrtdykket i Danmark

Danmark er et forgangsland i Europa, når det kommer til dødeligheden som følge af hjerte-kar-sygdomme. Forbuddet mod anvendelsen af kunstige transfedtsyrer er en vigtig årsag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er det land i Europa, hvor dødeligheden som følge af hjerte-kar-sygdomme er faldet mest siden 1985. Herhjemme kan vi nemlig bryste os af, af dødeligheden er faldet med hele 72 procent.

Det viser ny forskning, som mandag er offentliggjort i Ugeskrift for Læger.

Overlæge Steen Stender, Gentofte Hospital, peger på, at der er flere årsager til de fine tal, men særligt en ting har rykket Danmark i en positiv retning.

»Danmark har gjort meget for at forebygge hjertedød ved rygestop, øget motion og råd om hjerterigtig kost, men det, som virkelig har gjort en forskel, er forbuddet mod at bruge industrielle transfedtsyrer,« siger Steen Stender, der medforfatter til artiklen i Ugeskrift for Læger.

Han mener, at forbuddet har haft en meget målbar effekt på dødeligheden som følge af hjerte-kar-sygdomme.

»Allerede i midten af 90erne kom transfedtsyrer i »bad standing« i Danmark, hvor det bugnede med artikler om, hvor usundt det var. I 2003 tog Danmark skridtet og forbød, som det første land i verden, anvendelsen af kunstige transfedtsyrer. Lige præcis her adskiller vi os fra de andre lande i Europa, og derfor peger vi også specifikt på dette som en oplagt årsag til de fine tal,« siger Steen Stender til Berlingske Nyhedsbureau.

Steen Stender peger på, at der stadig er mange ting, som kan gøre tallene endnu bedre. Blandt andet ved i højere grad at vælge fedtstoffer som raps- og olivenolie.

Derudover skal den generelle livsstil forbedres, hvis Danmark skal fastholde sin position, da flere andre nationer er på vej til at implementere den danske transfedtlov.

»Der er stadig 20 procent af danskerne, der ryger, så der klarer resten af Skandinavien sig bedre. Vi spiser også stadig en del fed mad, så der er mange ting, vi kan gøre bedre, og det er hovedsageligt inden for transfedt, at Danmark er et forgangsland. Norge har i år vedtaget den danske transfedtlov, Østrig og Schweiz gjorde det for nogle år siden og Ungarn er på vej. Derudover er USA på vej med et forslag, der minder om det danske,« siger Sten Stender.