Dødelig lungebetændelse spreder sig: Rekordmange danskere er smittet

Rekordmange er blevet syge af lungebetændelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Rekordmange danskere er blevet smittet med den dødelige lungebetændelse legionella i 2017.

Det skriver Statens Serum Institut i sit nyhedsbrev på baggrund af nye tal.

Indtil videre er 232 smittet med den forfærdelige sygdom, der også går under navnet 'legionærsyge'. Så mange har aldrig været smittet før, og tallet forventes kun at stige i årets sidste par måneder.

Ud fra nedenstående graf kan man se, at 166 blev smittet i 2016, 98 personer blev smittet i 2010 og 75 i 2000.

Legionærsygdom er ifølge ssi.dk en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila. Den smitter ved, at man indånder stillestående, lunkent vand - typisk fra brusere - der er forurenet med bakterien.

* 2017 til og med oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Statens Serum Institut.

Legionærsyge rammer specielt ældre og svækkede personer og omtrent dobbelt så mange mænd som kvinder. Ud over lungebetændelse kan legionella også give en mildere influenzalignende sygdom, der kaldes Pontiac-feber.

Sygdommen er bestemt ikke ufarlig, og i 2016 døde 22 personer af legionella. Man regner med, at dødeligheden er omkring 10 til 15 procent.

For at undgå at blive smittet kan man udskifte bruseslange og -hoved. Derudover er det en god idé en gang imellem at skylle bruseren i vand, der er mere end 50 grader varmt. Endelig kan man også tjekke, om ens vandinstallationer er sat korrekt op.

»Risikoen for vækst er specielt høj i stillestående vand, der ikke overholder disse temperaturkrav. Det kan forekomme i blinde rørender eller ved tapsteder, der sjældent bruges,« skriver SSI i nyhedsbrevet.

Samtidig kommer instituttet med et råd til, hvordan du kan undgå sygdommen, når du er ude at rejse.

»Ved ophold på f.eks. hoteller, hvor vandet i rørsystemerne kan have været stillestående, kan man med fordel tænde for vandet i alle haner og forlade rummet, mens vandet løber i nogle minutter, indtil det er blevet helt varmt, og systemet på denne måde er skyllet igennem, inden man tager badeværelse eller køkken i brug,« skriver Statens Serum Institut.