Dødelig bakterie i vandet har dræbt det største antal danskere i nyere tid

Danmark ligger i toppen med nogle af EUs højeste incidensrater for den dødelige legionellabakterie, og det står nu klart hvor mange danskere, der er døde af den det seneste år.

Når det varme vand i bruseren ikke er varmt nok, kan legionellabakterierne stortrives i rørene til fare for liv og helbred. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det står kun værre til i Italien og Slovenien, når det kommer til antallet af personer, der er smittet med den potentielt dødelige legionellabakterie, set i forhold til befolkningstallet.

Det viser den årlige statistik over legionellatilfælde fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC), skriver Ingeniøren.

I Danmark blev 270 mennesker i 2019 smittet, svarende til en incidensrate på 4,7 pr. 100.000 indbyggere. I hele EU ligger incidenstallet på 2,2.

Og i 2020 døde 39 personer af legionellabakterien i Danmark, hvilket ifølge TV 2, der citerer Ingeniøren, er »det højeste antal i nyere tid«.

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) er bakterien årsag til legionærsyge – en form for lungebetændelse. Legionellabakterier smitter gennem varmtvandsforsyningen og trives bedst i lunkent og stillestående vand, men kan også smitte ved at personer indånder forstøvet vand.

Legionærsyge rammer specielt ældre og svækkede personer og omtrent dobbelt så hyppigt mænd som kvinder.

»Det er bekymrende, at vi ligger så højt, og at antallet af smittetilfælde stiger. Derfor har vi nedsat en arbejdsgruppe, der forsøger at afklare årsagerne til det,« siger Søren Uldum, der er fagchef ved afdeling for bakterier, parasitter og svampe ved SSI.