Døde mink stiger op fra graven: Er begravet for overfladisk

Mink bliver ved flere nedgravninger presset op gennem jorden, når naturlige forrådnelsesprocesser går i gang. Politiet er opmærksomt på problemet, og visse steder kan det skyldes, at jorden er for let til at holde de døde dyr nede.

Der er set eksempler på, at døde mink bliver presset op af jorden i deres grave. Politiet siger til DR, at det sker som resultat af forrådnelsesprocessen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Det er lige før, at døde zombiemink, der stiger op fra graven for at tage hævn, kan føles som en naturlig udvikling i et år, der har budt os alle sammen så meget.

Det er dog ikke helt det, der er tale om. Derimod naturlige processer, der flere steder skubber mink op til overfladen der, hvor de er begravet. Det skriver DR Nyheder.

»I forbindelse med forrådnelsen kan der dannes nogle gasser, som gør, at det hele udvider sig lidt, og så får de på den måde i værste fald presset sig op af jorden,« siger Thomas Kristensen, pressechef i Rigspolitiet, til DR.

Måden, myndighederne skiller sig af med mink på, er at grave de aflivede mink ned og overhælde dem med kalk, inden der fyldes minimum én meter jord på graven.

Opgaven har været stor, for mellem 15 og 17 millioner mink fra danske minkfarme skulle aflives, og tiden var knap. Smitten bredte sig til 207 minkfarme fordelt over Jylland fra midten af juni til begyndelsen af november.

Der blev indført en såkaldt tempobonus for minkavlerne på 20 kroner pr. mink, hvis minkavlerne fik aflivet deres besætning inden for ti dage.

Natten til mandag blev politiet opmærksomt på, at et antal døde mink blev presset op gennem jordoverfladen, og Rigspolitiet oplyser til DR, at de har set problemet tidligere i processen.

Coronasmittede mink smitter primært gennem vejrtrækningen, så der er derfor ikke høj smitterisiko ved de døde mink. Der kan imidlertid stadig sidde bakterier i pelsen på de døde mink, oplyser politiet til DR.

Problemet findes især i Vestjylland, fordi områdets sandede jord er for let gennemtrængelig.