Dobbeltmorder fra Amager vil bryde med livstidsdom efter 33 år

I 1985 blev Naum Conevski dømt til livstid. Nu vil han ud. Det er tid til rettens bedømmelse, siger forsvarer.

Foto: Arkivfoto. Scanpix/Mini Wolff. Naum Conevski har siddet i fængsel i knap 33 år.
Læs mere
Fold sammen

København. Tre unge drenge blev beordret ned på jorden på Femøren ved Amager Strand i København og spurgt, om de ville skydes. En 16-årig og 20-årig blev henrettet med nakkeskud. Den tredje slap væk.

Det er knap 33 år siden, at Naum Conevski i 1985 blev idømt fængsel på livstid for dobbeltdrab og andre forbrydelser.

Men tirsdag afgør Københavns Byret, om Conevski skal løslades på prøve fra sin livstidsdom og sendes til Makedonien.

- Han har siddet frihedsberøvet i 33 år. Det er meget lang tid. Det er tredjedelen af et århundrede, siger forsvarer Bjørn Elmquist.

- Udtalelserne fra de psykiatere, der kender ham og følger ham meget nøje, har været stabile og berettet om, at han ikke udgør nogen risiko.

- Nu har han selv og med min vejledning som hans advokat vurderet, at tiden er inde.

Naum Conevski er stabil og har været det længe. Sådan lød det fra Peter Løppenthin, overlæge på Psykiatrisk Center Sct. Hans, ifølge Ekstra Bladet, da han blev ført som vidne i sagen om prøveløsladelse 2. maj.

Han har kendt Conevski i tre til fire år og er den behandlingsansvarlige overlæge. Ifølge lægen har der ikke været "antydning af vold" hos Conevski de seneste 16 år.

- Så tror jeg bestemt ikke, der vil ske mere. Det er min holdning, sagde han ifølge Ekstra Bladet og tilføjer, at det samme gælder, hvis han skal på en åben afdeling.

Conevski er makedonsk statsborger og er udvist fra Danmark. Derfor skal han sendes ud af landet, hvis han ikke længere skal spærres inde.

- Dernede har han også sin eneste familie tilbage. Det vil sige kone, voksne børn og børnebørn.

- Han har ingen tilknytning til Danmark længere. Dem, han har måttet kende, har han jo ikke kendt, siden han blev spæret inde, siger forsvareren.

Sagen mod Naum Conevski var særdeles omtalt i 1980'erne på grund af forbrydelsens grovhed.

/ritzau/