Dobbelt så mange nyfødte har gamle fædre

I løbet af bare en enkelt generation er antallet af nyfødte danskere, hvis fædre er over 40 år, fordoblet. Årsagen skal blandt andet findes i, at danske mænd nu føler sig unge i længere tid.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens det for et par årtier siden nærmest gav sig selv, at der måtte være tale om barnets bedstefar, når en mand med grå stænk i håret skubbede en barnevogn foran sig, så er det i dag sandsynligt, at han er barnets far.

For i løbet af de seneste 25 år er både antallet og andelen af børn, hvis fædre er ældre end 40 år, når barnet kommer til verden, fordoblet. Det viser tal, som Danmarks Statistik har udarbejdet til Berlingske.

I 2011 kom godt 7.300 danske børn, hvis fædre havde rundet de 40 år, til verden. Det svarer til 13 procent af alle levendefødte - i 1986 var samme tal godt 3.600 børn og knap syv procent.

Din mening:

Samme år havde 510 nyfødte en far over 50 år, mens 59 nyfødtes fædre endda havde rundet de 60 år.

Ifølge mandeforsker på Roskilde Universitet Kenneth Reinicke bunder stigningen i, at mænd føler sig unge i længere tid, og at mænd i dag rent faktisk også lever længere, fordi de ikke bliver slidt ned af arbejdet på samme måde som tidligere.

»Mange af de mænd, der gemmer sig bag tallene, er jo ikke jord- og betonarbejdere, som er blevet ødelagt. Det er succesfulde mænd, som er en del af service- og kommunikationssamfundet,« forklarer Kenneth Reinicke.

At det især er mænd med lange uddannelser bag sig, der får barn i en højere alder, bekræfter professor i sociologi ved Aalborg Universitet Lisbeth B. Knudsen.

»Det er ikke så let at have et barn, mens man studerer. Og bliver man færdig med at læse, når man er sidst i 20erne, skal man lige nå at etablere sig, før man får børn. Kvinderne bliver jo også ældre mødre,« forklarer professsoren.

Ifølge Lisbeth B. Knudsen peger forskning også på, at mænd, der møder en yngre kvinde uden børn, har større sandsynlighed for at få børn, end mænd der finder sammen med en kvinde, som allerede har børn. Det gælder også mænd, der har børn i forvejen.

»Og det er ikke utænkeligt, at en mand i begyndelsen af 40erne er sammen med en kvinde, der endnu ikke har fået børn,« siger Lisbeth B. Knudsen.

Selv om især børn af fædre over 50 eller 60 år risikerer at miste deres far tidligt, er Børnerådets formand, Per Larsen, ikke bekymret på børnenes vegne: »Det er selvfølgelig ikke så rart, men andre kan jo blive kørt ned af en bil eller få en kræftsygdom. Omvendt kan man forestille sig, at mænd oppe i 40erne er faldet mere til ro og har tid til at interessere sig for deres børn. Så alt i alt er det positivt.«