Dobbelt så mange bliver danske statsborgere

Antallet af nye danske statsborgere er steget eksplosivt, siden det blev gjort muligt for folk med posttraumatisk stress at slippe for først at skulle bestå en danskprøve.

Foto: Linda Kastrup. Alle nye danske statsborgere fra 2014 blev fejret af Folketinget søndag den 26. april 2015. Det er tiende gang, at Folketinget afholder statsborgerskabsdag.
Læs mere
Fold sammen

Søndag blev godt 2.200 nye statsborgere, der i 2014 fik papir på at være danske, traditionen tro fejret på Christiansborg.

Og til næste år skal man nok have stillet dobbelt så mange stole frem. Antallet af personer, der kan se frem til at skulle bære rundt på et rødbedefarvet pas i bare første halvdel af 2015, tæller nemlig hele 3.314. Det er mere end en fordobling i forhold til det seneste halve år, skriver Jyllands-Posten.

Det kraftige stigning skyldes blandt andet, at det er blevet muligt for folk, der lider af posttraumatisk stresssyndrom (PTSD), at få statsborgerskab uden først at skulle bestå danskprøven.

Og det bekymrer på den borgerlige fløj, som mener, at der er gået inflation i tildelingen af statsborgerskab.

»Det er hul i hovedet, at vi lige i øjeblikket får danske statsborgere, som ikke kan tale dansk. Man får jo stemmeret til Folketinget, og her er udgangspunktet, at man selvfølgelig skal kunne sproget for at sætte sig ind i samfundsforhold og stemme,« siger Christian Langballe (DF) fra Dansk Folkeparti, der er formand for Indfødsretsudvalget, til Jyllands-Posten.

»Disse mennesker med PTSD har brug for en læge, ikke et dansk statsborgerskab,« mener han.

Tidligere blev ansøgere med PTSD automatisk afvist af Indfødsretsudvalget, når de søgte om statsborgerskab, men i juni 2013 blev det ændret, så man nu lettere kan få dispensation for adgangskravene. Det vides ikke præcis, hvor mange dispensationer der gives på grund af en lægeerklæring om PTSD, men ifølge Jyllands-Posten er det samlede antal dispensationer på blot et år steget fra under 250 til over 1.600.

Både Venstre og Dansk Folkeparti lægger i Jyllands-Posten op til, at dispensationerne skal være sværere at opnå, hvis flertallet skifter efter et folketingsvalg.