Dobbelt politimorder vil løslades fra livstidsdom

Østre Landsret skal afgøre, om Steen Viktor Christensen kan prøveløslades. Han dræbte i 1997 to politifolk.

Der er mandag retsmøde i Østre Landsret om, hvorvidt den 57-årige dobbelte politimorder Steen Viktor Christensen kan prøveløslades. (Arkivfoto) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med nakkeskud dræbte danske Steen Viktor Christensen i 1997 to betjente under et røveri mod et hotel i den finske hovedstad, Helsinki.

Det skete, efter at han var flygtet til Finland under en uledsaget udgang fra Vridsløselille Fængsel, hvor han afsonede en straf for røveri og voldtægt.

Dobbeltdrabet gav ham en livstidsdom, som han afsoner i Danmark. Men den 57-årige drabsmand vil gerne fri igen.

Derfor er han mandag eftermiddag blevet eskorteret til Østre Landsret, som skal afgøre, om han kan prøveløslades. Den kortklippede gråhårede drabsmand blev fulgt til retten af flere betjente med maskinpistoler.

Hans forklaring under mandagens retsmøde hemmeligholdes dog, da retten har valgt at lukke dørene trods protest fra journalister.

»Der er oplysninger i sagen, som vil være særdeles problematiske for min klient, hvis de kommer frem,« siger hans advokat, Janus Malcolm Pedersen.

Steen Viktor Christensen er en af de længstsiddende livstidsfanger. Han går også under navnet »Batman-røveren«. Det navn fik han, da han under et røveri i 1992 var iført en Batman-kasket.

Efterfølgende fik han 12 års fængsel for 95 kriminelle forhold. Blandt andet voldtog han en 22-årig kvinde under et røveriforsøg i en bank. Under sin afsoning var han indblandet i indsmugling af narko til fængslet, hvilket han fik tre år for.

Allerede efter seks års afsoning fik han uledsaget udgang. Og det var i den forbindelse, at det i 1997 lykkedes ham at rejse til Finland, hvor han dræbte de to politifolk.

Nu har han afsonet cirka 30 års fængsel af de to tidsbestemte domme samt livstidsdommen.

Janus Malcolm Pedersen fortæller, at Steen Viktor Christensen tre gange ulovligt har haft en mobil i fængslet. Men at han ikke haft nogle disciplinære sager – som eksempelvis at tale grimt til de ansatte i fængslet.

»Tværtimod har han været en mønsterafsoner siden 1998,« siger advokaten.

Det er muligt for drabsmanden at søge prøveløsladelse, da han har afsonet mindst to tredjedele af de tidsbestemte straffe plus mindst 12 år af livstidsdommen.

Også i 2017 søgte han om prøveløsladelse, men fik det afvist. Og heller ikke nu mener Kriminalforsorgen, der er repræsenteret af advokat Aleksander Lind, at han skal løslades på prøve.

»Han beviste på ulykkelig vis, at han ikke var i stand til at håndtere en uledsaget udgang,« siger advokaten med henvisning til dobbeltdrabet i 1997.

Hverken en psykiater eller Retslægerådet anbefaler prøveløsladelse, fortæller han.

Retten i Glostrup afviste sidste år prøveløsladelse, men nu er spørgsmålet altså for landsretten, som afsiger kendelse om en uge.

/ritzau/