Dobbelt nedsmeltning

Flerfunktionelle gryder, potter og pander er i lav kurs.

Nu kræver hver funktion i madlavningen sit eget apparatur, og skuffer og skabe bugner af popcornmaskiner, æggekogere, chokoladesmeltere og avocadoskeer.

Hvordan går det derude? Har du pudset dit nye fadølsanlæg i dag? Eller finder du just nu et passende opholdssted til din nye kreditkortholder?

Måske er jeg galt afmarcheret. Faktisk føjer du i dette øjeblik en »Cork Catcher« på listen over absolut nødvendige udsalgskup.

»En Cork Catcher?« spørger de uindviede derude. »Hvad er det?«

Jamen, det er da en »propfanger«, man anbringer over mousserende vine. Så ryger korkproppen ikke ud i verdensrummet eller skal bremses af noget så banalt som hænderne. Der er immervæk kun 360 dage til nytår.

Sådan lærer man så meget ved at studere kataloger, og vi kataloglæsere har jo haft en herlig tid. Gudskelov fortsætter den med udsalget. Hvad har de nu fundet på til os, tænker vi - tysser på ungerne, sparker hunden, lader telefonen ringe - og fordyber os i alt det nye til vores »basis-bolig«, som Bahnes katalog har døbt hjemmet.

Jeg har f.eks. konstateret, at sidste års chokoladesmelter til basis-boligen i år er afløst af en dobbelt chokoladesmelter med tre temperaturindstillinger for sølle 349 kroner.

De nye påfund synes at være skabt efter devisen; ét apparat pr. funktion i basis-boligens køkken. Det kan nemt gribe om sig.

Skal man skrælle et æble, investerer man i en »æbleskræller«, der også kan udstikke kernen og skære i skiver. At snuppe den gamle skræller i øverste skuffe synes at være for utjekket.

Avocadoen skal dirkes ud af sin skal med en »avocadoske«, og ægget skal da koges i en »æggekoger«. At putte vand og æg i en flerfunktionel kasserolle er bestemt for urtidens håbløst forældede husholdning, der brugte én og samme genstand til æg, chokolade og opbagt sovs.

Så ved jeg godt, at I med de dobbelte chokoladesmeltere nu vil indvende, at chokoladesmelteren også kan smelte smør - forme til kuvertsmør medfølger endda. Men, undskyld jeg siger det: Det bliver det altså ikke bedre af! Livet er simpelthen for kedeligt, hvis det største problem er, at I til den seneste parmiddag bød på rektangulære smørskiver i stedet for smør i stjernefacon.

I har selvfølgelig for længst luret, at dagens P.S. er skrevet af en hønserøvssnerpet, analog, minimalistisk puritaner, der har sat sig for at genere anstændige borgere i basis-boliger med for 275 kroner en æbleskræller og for 349 kroner en popcorn maskine.OG JA, der er noget om snakken. Men også vi antimaterialistiske puritanere kan blive bløde. For mig skete det i går.

Jeg bagte pandekager på en flerfunktionel pande, der tidligere er blevet anvendt til hakkebøffer, brasede kartofler og fiskefrikadeller. I et øjebliks svaghed, mens jeg forsøgte at lirke paletkniven ind under pandekagen, overvejede jeg, om jeg skulle købe en »pandekagepande«. Vi får immervæk pandekager tre-fire gange årligt.

Men jeg klarede krisen. Kiggede mig i spejlet og insisterede. Køb en ged til en fattig negerlandsby. Bliv u-landsfrivillig. Få dig et liv, mumlede jeg, mens der gik ild i pandekagen.

Krisen kostede én brændt pandekage, men det var det værd. Ungerne nød de 23 overlevende. Og jeg slipper for at bryde væggen ned til det ene børneværelse for at udvide køkkenet. Hvor gør I andre egentlig af jeres chokoladesmelter, æggekoger, kartonholder i børstet stål, dessertjern, gourmethammer, avocadoske, frituremaskine og propfanger?