DNA-detektiver afslører Stillehavets første søfarere

For 3.000 år siden lykkedes det modige søfarere at erobre Stillehavet uden hverken kort eller kompas. Analyser af fossilt DNA løser nu gåden om, hvem der stod bag en af menneskehedens største søfartsbedrifter.

Et 3.000 år gammelt skelet som er blevet kaldt Ngwarasea (Oldingen) blev gravet ud af arkæologer på Fiji i 2005. Sammen med 15 andre skeletter fra samme tidsperiode har den gamle mands skelet givet grundlag for at afdække, hvor Lapita-folket kom fra, der senere bredte sig til hele Polynesien. AFP PHOTO/University of the South Pacific Fold sammen
Læs mere
Foto: UNIVERSITY OF THE SOUTH PACIFIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Polynesierne var uovertrufne søfolk, som havde erobret hele det vidtstrakte Stillehav, længe inden vikingerne nåede Island, Grønland og Amerika.

Nu har et internationalt forskerhold kortlagt arvematerialer fra fire skeletter af de oprindelige folk, der nåede stillehavsøerne Tonga og Vanuatu for 2.300-3.100 år siden, skriver Videnskab.dk.

»Vi finder, at det var mennesker fra Taiwan, som strøg hele vejen ud i det fjerne Oceanien, uden at blandes med de mennesker, der længe havde levet på Ny Guinea, som man ellers har troet,« siger første-forfatter, ph.d. Pontus Skoglund ved Harvard Medical School i USA og Stockholm Universitet i Sverige.

Forskningen giver indblik i gåden om, hvem, hvornår og hvordan det lykkedes mennesket at mestre skibsfart og navigation, så de kunne befolke et område, der strækker sig over den halve klode, fra Taiwan til Påskeøerne.

En bedrift som ikke mindst gav ophav til omkring 400 millioner nulevende mennesker.

»Det er det første studie, som bruger moderne genom-kortlægnings-teknologi til at se på fossilt DNA fra det fjerne Oceanien. Det har man haft stor succes med i Europa, men mindre i resten af verden. Det er superspændende, fordi det giver fascinerende nye indsigter i fortidens folkevandringer og demografi,« siger ekspert i fossilt DNA, lektor Hannes Schroeder på Center for GeoGenetik ved Københavns Unversitet, som ikke selv har deltaget i forskningen.

Nulevende polynesiere bærer en blanding af DNA, som stammer dels fra østasiatere og dels fra folk på Papua Ny Guinea.

Pontus Skoglund og kolleger har kortlagt DNA fra mennesker i en agerbrugskultur kaldet Lapita, der er opkaldt efter en bestemt type lertøj, som opstod i Bismarck-øhavet omkring Ny Guinea for over 3.400 år siden.

Analyser af slægtskaberne viser, at næsten alt arvematerialet matcher den østasiatiske del af nutidens polynesiere, mens næsten intet matcher Ny Guinea-delen. Det betyder, at Lapita-folket ikke kan være resultatet af en blanding med oprindelige folk fra Papua Ny Guina.

De nye resultater gør Skoglund og hans team i stand til at følge det østasiatiske spor tilbage over Phillippinerne og Taiwan, og stik mod en langtrukken udsivning vidner det om en meget hurtig spredning forbi Papua Ny Guinea og til det fjerne Oceanien.

Ekspresruten støttes også af, at Lapita-kulturen er fundet langs Ny Guineas kyst og ikke inde i landet, hvilket antyder, at agerbrugerne formentlig i første omgang ikke mødtes med de eksisterende befolkninger.

Studiet er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk: Fossilt DNA løser gåde om Stillehavets første søfarere