DMI: Det bliver den koldeste vinter i fem år

Meget tyder på, at vi får den koldeste danske vinter i fem år. Det forudser DMI, der forventer både sne, slud, regn og skøjtevenlig is på søerne.

Cyklister kæmper mod sneen på Østerbro i København 13. marts 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man skal tro DMI, bliver det den koldeste vinter i fem år. Det står i kontrast til de seneste fire års vintre, der har været meget milde.

Derfor kan vi forvente, at de næste måneder byder på både sne, slud, regn og skøjtevenlig is på de danske søer.

»Der er tegn på, at det bliver den koldeste vinter i fem år, men det er altid meget usikkert,« siger Steen Hermansen, der er langtidsmeteorolog ved DMI.

Mængden af nedbør ser ud til at blive inden for normalen og vil derfor ikke adskille sig betydeligt fra de seneste fem år, selvom det altså ser ud til at blive en meget kold vinter, hvor det nok er en god idé at finde den varme jakke frem.

Ifølge Steen Hermansen er det ikke usandsynligt, at vi kommer til at se nogle betydelige mængder sne i Danmark. Og her er visse dele af landet særligt udsat.

»Hvis det virkelig bliver koldt, og vi får de her kuldefrembrud fra nord, så er det, at vi kommer til at se snebyger de sædvanlige steder. Det vil typisk være de østvendte kyststrækninger – det vil sige Lolland-Falster, Fyn, Østjylland og Nordøstjylland – der kan få de her Kattegat-byger. I så fald vil der i perioder med kold luft kunne komme en del sne,« siger han.

Han siger videre, at der er god sandsynlighed for, at danskerne kan komme ud og bruge skøjterne, fordi søerne muligvis får skøjtevenlig is.

Hvis man leder efter en forklaring på, hvad det er, der afgør vinterens vejr, skal forklaringen findes ved at se nærmere på polarhvirvlen. Det er nemlig denne hvirvel, der er bestemmende faktor for, hvordan vores vintervejr bliver.

Polarhvirvlen etableres hver vinter omkring Nordpolen, og når den er stærk og veludviklet, bliver jetstrømmen hen over Atlanterhavet kraftig. Så er det, vi ser et blæsende og vådt men mildt vejr i Danmark.

Modsat vil vi opleve den kolde arktiske luft ramme vores breddegrader, når polarhvirvlen er svækket. Og ifølge DMI er der netop tegn på, at den vil blive svækket. Det forklarer de på deres hjemmeside.