DMI advarer om kraftig regn over det meste af landet

Der ligger et vådt vejrsystem over store dele af Danmark, og næsten hele landet kan forvente store mængder regn og torden de kommende timer. Banedanmark har iværksat sit beredskab.

Foto: Kristian Djurhuus
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sjællænderne har fået en del regn de seneste timer, og de kan se frem til endnu mere vand. Fynboerne og mange jyder kan også se frem til våde græsplæner.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) advarer om kraftig regn og torden på Fyn, i Østjylland, på Lolland Falster, Sydsjælland, i Sønderjylland samt i kommunerne Billund, Kalundborg, Slagelse, Esbjerg, Fanø, Vejen og Ikast-Brande.

Varslet gælder frem til klokken 18.30, og DMI forventer, at der i eftermiddagens løb kan falde mellem 25 og 35 millimeter regn.

»Det ser ikke ud til, at der kommer mere vand i denne omgang til Nord- og Midtsjælland,« siger vagtchef Bill Vejdegren.

Han fortæller, at det kan blive regnfuldt andre steder i landet.

»Der vil formentlig komme kraftige byger de kommende par timer. Enkelte steder kan der komme skybrudslignende regn. Det ser ikke ud til, at de skybrudslignende byger varer så længe, men kommer der mange af dem, giver det alligevel en del vand,« siger han.

For at kunne tale om skybrud, skal der falde minimum 15 millimeter regn på en halv time.

Regnen giver risiko for oversvømmelse af lavtliggende områder og kældre, ligesom der vil være store mængder vand på kørebanen mange steder. Skal man ud i trafikken, bør man derfor være opmærksom på, at sigtbarheden kan være nedsat, ligesom der er risiko for akvaplaning.

Den kraftige torden medfører desuden fare for lynbrande, nedbrud af elektriske systemer og risiko for fejlalarmer fra automatiske anlæg, oplyser DMI.

Banedanmark oplyser, at man har aktiveret sit beredskab for at sikre, at togtrafikken kan køre bedst muligt trods regnen.

»Vi følger vejrudsigten tæt og er klar til at rykke ud, hvis vi får melding om oversvømmelser af skinner eller perrontunneler. I tilfælde af mange oversvømmelser prioriterer vi arbejdet, så passagererne generes mindst muligt,« siger Mads Thostrup, sektionschef i Banedanmark, i en pressemeddelelse.

Banedanmark er i tæt dialog med sin entreprenør om hurtig levering af ekstra pumper, hvis det bliver nødvendigt. Samtidig har Banedanmark en aftale med Beredskabsstyrelsen, hvis skybruddene bliver værre end ventet.