DJØF: Lad statsansatte melde sig frivilligt til udflytning

Statsansatte skal kunne bytte job på kryds og tværs af styrelser, lyder forslaget fra DJØF forud for regeringens varslede plan for udflytning af statslige arbejdspladser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen barsler med et forslag om udflytning af statslige arbejdspladser, og nu melder fagforeningen DJØF sig på banen med en idé, som kan gøre processen lettere.

Forslaget går ud på, at det oprettes en jobbyttebørs for medarbejdere, hvor man kan byde ind, hvis man er interesseret i at flytte med en statslig styrelse eller institution ud i landet.

Lars Qvistgaard, formand for DJØF Offentlig, mener, det vil kunne sikre en »smidig« udflytning af statslige arbejdspladser, der dels tager hensyn til de ansattes ønsker, dels giver arbejdsgiverne en pulje af medarbejdere, som har erfaring med statslige opgaver.

Men det kræver, at man tænker på tværs af fagområder, fordi en ansat i eksempelvis Kulturstyrelsen skal kunne bytte job med en medarbejder i Søfartsstyrelsen.

»Det, vi peger på, vil betyde, at man får revet nogle af siloerne ned mellem ministerierne og kigger på tværs på staten,« siger Lars Qvistgaard.

Men hvis det nu er Søfartsstyrelsen, der skal flytte ud, vil det så være relevant, at en medarbejder fra Kulturstyrelsen gerne vil flytte med?

»Ledelsen skal gøre op med sig selv, hvilke kompetencer man har behov for. Det her handler om at gøre det synligt, hvem der har kompetencerne og erfaringen, og som har lyst til at arbejde det pågældende sted, som man har valgt at flytte myndigheden hen,« siger Lars Qvistgaard.

DJØF-formanden ønsker også toårig »fortrydelsesret«, der betyder, at medarbejdere, som har sagt ja til at flytte med arbejdspladsen til provinsen, kan vende tilbage til et job i hovedstadsområdet, hvis det viser sig ikke at fungere for vedkommende.

Formand for HK Stat Rita Bundgaard bakker op om forslaget og ser gerne en lignende aftale for sine medlemmer.

»Det er et rigtigt spændende forslag, DJØF kommer med. Vi er meget optaget af, at der skal være ordentlige muligheder og tryghed i processen med udflytning af statslige arbejdspladser,« siger Rita Bundgaard.

På Christiansborg får forslaget dog en blandet modtagelse.

Venstres landdistriktsordfører, Thomas Danielsen (V), kvitterer for, at DJØF melder sig på banen med et konstruktivt forslag.

»Det er positivt at man vil stille sig til rådighed, altså tage nogle initiativer, som synliggør at man ønsker at flytte med statslige arbejdspladser. Men jeg har svært ved at forstå, at man skal have en slags fortrydelsesret. Som om det er synd, at man kan få et arbejde ude i landet,« siger han.

»De, der nu tvangsflyttes til Region Hovedstaden, fordi der er der, langt de flest statsjob er, får ikke en fortrydelsesret, fordi det er der ikke noget at gøre ved,« påpeger Thomas Danielsen.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup (DF), synes derimod, det lyder som en »fornuftig idé«.

»Det er også noget, man tidligere har gjort i forbindelse med kommunalreformen,« siger Peter Skaarup.