Djævlens flammer har fået tag i Californien

Store dele af Californiens vinproduktion ligger i ruiner, efter at en række af de største og mest katastrofale brande i delstatens historie har omdannet talrige marker og boligområder til gløder.

Tirsdag var 20.000 mennesker evakueret og mindst 11 omkommet i de mest katastrofale brande i delstatens historie. De lokale kalder vinden, der bærer flammerne frem, 'Diablo' eller 'Djævlen'. En helikopter dumper vand i Orange, Californien. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De lokale kalder den »Diablo« eller »Djævlen« – den hårde og tørre nordenvind, der især i oktober har det med at fare ned i de frugtbare vindale i det nordlige Californien.

I de seneste dage har blæsten i sandhed båret Djævlen med sig. Siden søndag er arealer på sammenlagt over 400 kvadratkilometer, herunder store boligområder og marker med dyrebare afgrøder, gået op i flammer i en række af de største og mest katastrofale brande i Californiens historie.

Tirsdag var 20.000 mennesker evakueret og mindst 11 mennesker er omkommet i de omfattende brande, der især hærger de billedskønne vindistrikter i amterne Napa, Sonoma og Mendocini syd for San Francisco, som rigtig mange turister finder vej til.

Tirsdag morgen havde flammer fortæret over 1.500 huse, herunder et Hilton-hotel, og alene i Sonoma-amtet havde myndighederne fået over 100 henvendelser om savnede mennesker, hvilket blot puster til frygten for, at dødstallet kan blive højere.

Artiklen fortsætter under kortet.

I forstadskvarteret Coffey Park i byen Santa Rosa vendte forfærdede boligejere mandag tilbage til det, der engang havde været deres hjem. Stort set hele kvarteret var forvandlet til en glødende ruinhob og lignede mest af alt en krigsscene fra Syrien.

Uden for en af de nedbrændte ruiner stod den 53-årige husmor Diana Wilder. Sammen med sin mand havde hun tilbragt natten på en nærliggende parkeringsplads.

»Jeg bad hele natten: Åh, gid mit hus stadig må være der,« sagde hun til Los Angeles Times.

Men hendes bønner blev ikke hørt. Stort set det eneste, der havde klaret ildhelvedet, var et pengeskab og nogle potter.

Ifølge San Francisco Chronicle undslap talrige mennesker kun med nød og næppe ildhavet, der åd sig ind på området med foruroligende hast.

Vindstød på med hastigheder på over 100 km/t skubbede mure af flammer helt op i 30 meters højde og sendte overvældende mængder hede gløder videre med forbløffende fart. Nogle beskrev synet som det rene Armageddon.

Mange nåede derfor blot at hive fat i bilnøglerne og øjeblikkeligt flygte for at redde livet – mens de i bakspejlet havde synet af deres huse i flammer.

Men ikke alle nåede så langt. I Santa Rosa fandt politifolk liget af en blind og hørehæmmet kvinde lige uden for hendes nedbrændte hjem.

På hospitaler i regionen måtte mange behandles for brandsår og vejrtrækningsproblemer. Og forude venter økonomisk kaos for talrige familier, herunder for adskillige vindyrkere i regionen, der betegnes som epicenteret for amerikansk vinindustri.

I området var vindyrkerne netop ved at få årets druehøst i hus, men over alt måtte man indstille høsten, mens flammer fór gennem rækkerne af vinstokke, og i mange tilfælde endog jog gennem haller og kældre med vintanke og oplagret årgangsvin på flaske.

Det er endnu umuligt at opgøre omfanget af skaden på den omfattende vinindustri i Napa Valley, hvor ca. 46.000 mennesker er beskæftiget med vinproduktion. Men den bliver stor.

Foruden det direkte tab i form af nedbrændte vinstokke og ejendomme frygter vinproducenterne ifølge San Francisco Chronicle, at kvælende røg kan have påvirket smagen i druer og vin gemt i tanke. Dertil kommer, at det tager tre til fem år for nye vinstokke at vokse op og sætte nye druer.

Det er i øvrigt langt fra udelukkende vinproducenter, der er ramt af brande. Det samme er talrige frugtplantager og selv store arealer med dyr hamp til marihuana.

Myndighederne har endnu ikke klarlagt, hvad der igangsatte de ekstremt farlige brande. Man udelukker ikke, at de kan være påsatte. En anden forklaring kan være, at elektriske udladninger fra højspændingsledninger har sat ild til tørt løv, som har hængt over kablerne.

Foruden den knastørre og hårde vind har flammerne fået næring af overraskende store afgrøder i år – og dermed af ekstra meget biomasse at brænde af.

Det skyldes sidste års store mængder regn i Californien efter adskillige nedbørsfattige år.

Desværre står den aktuelle vejrudsigt fortsat på varmt og tørt vejr i regionen. Men heldigvis med faldende vindstyrke.