Dit skæg er fuldt af liv

Fuldskæg er moderne og beskytter mod den danske sommerkulde. Men skægget skal vaskes og trimmes. Ellers kan det samle bakterier ligesom en gulvmoppe, advarer professor i infektionsmedicin.

Skæg kræver pleje. Arkivfoto: Sebas­tien Bozon/AFP Fold sammen
Læs mere

Hvis du lige nu sidder og klør dig i fuldskægget med bange anelser, kan du godt få fingrene ud af hagehåret. Fuldskæg er ikke partout mikrobernes Noas Ark.

Men skægget skal vaskes og plejes, og det duer ikke at glemme krummer eller madrester i det filtrede hår, for det kan give problemer med både dårlig lugt og bakterier.

Her er ikke tale om et velment råd fra svigermor eller en kollega med sart næse. Manden bag er derimod professor i infektions­medicin ved Hvidovre Hospital, Thomas Benfield.

»Et fuldskæg skal vaskes, trimmes og plejes jævnligt, ellers fungerer det som en stor gulvmoppe, som samler snavs. Hvis man for eksempel får mad i det, når man spiser og ikke får det renset, kan det give grobund for bakterier,« siger professoren i en artikel på hos­pitalets hjemmeside.

Hos frisørsalonen Roy & Son i centrum af København anbefaler frisør og barber Rezgar Dashti også, at man vas­ker sit skæg og friserer det dagligt. Han har mødt nogle grelle eksempler.

»Nogle kunder kommer herind, hvor de ikke­ har gjort noget ved skægget i tre-fire måneder. Det kan se meget sjusket ud,« siger Rezgar Dashti,­ mens han er i gang med at klippe sin kunde Joachim Viktil.

Både barber og kunde har flotte fuldskæg, og en del af hemmeligheden er skægolie. Men man skal være varsom, understreger, Joachim Viktil fra barberstolen.

»Man skal ikke bruge for meget olie. Så kan det sætte mærker på skjortekanten og på slipset,« advarer han.

Men inden du griber barbermaskinen af ren og skær frygt for at blive det menneskelige svar på en sjusket gulvmoppe med oliepletter på skjorten, kan du glæde dig over, at der er flere gode grunde­ til at lade skægget stå.

I en stor undersøgelse fra sidste efterår påviste forskere fra University of Queensland i Australien, at kvinder, der søger et længerevarende forhold, foretrækker mænd med fuldskæg. Forskerne bad 8.520 kvinder se på en række computerfremstillede billeder af mænd med alt fra glatbarberede ansigter til fuldskæg.

Det viste sig, at mænd med tre dage gamle skægstubbe var mest attraktive for kvinder, der ledte efter en kort flirt. Mens mænd med fuldskæg var mest populære blandt kvinder, der søgte et længere­varende forhold.

Der er altså god grund til at pleje skægget, men ikke barbere det af. Thomas Benfield ser trods sine advarsler flere årsager til at lade skægget gro.

»Ud over at det er på mode, er vi jo også født til at have skæg. Det er designet til at beskytte os mod kulde og mod flyvende støv og snavs, og hvis man lader skægget gro, undgår man de gener, som folk uden skæg har,« siger han i artiklen på Hvidovre Hos­pitals hjemmeside.

Professorens egne kinder er dog glatte.

»Jeg tænker, at det må tage utroligt lang tid at gro, pleje, klippe og sætte nogle af de store fuldskæg, man ser gå rundt. Det har jeg slet ikke tid og tålmodighed til,« siger Thomas Benfield.