»Dit fedt opløses på 40 minutter«

Fjern fedtet og få den krop du altid har drømt om. Sådan bliver mange slankemidler præsenteret. Men ekspert mener, at langt de fleste ikke kan holde, hvad de lover, og forbrugerne beskytter sig bedst med deres sunde fornuft.

Foto: Jeanne Kornum/Scanpix Fold sammen
Læs mere

For de fleste kommer det ikke som den store overraskelse. Mange af slankemidlerne på markedet slanker kun pengepungen. Problemet er bare, at de reklamerer med at kunne langt mere.

»99 procent af de produkter, jeg ser, kan ingenting. Så er der én procent tilbage, som kan noget, men så er de faktisk farlige,« siger Iben Brinkland, jurist i Kosttilskudsgruppen under Fødevarestyrelsen.

Hun mener, at der er et helt generelt problem med slankemidler, fordi vægttab kun sker, når kroppen er syg. Med mindre selvfølgelig, at man indtager mindre energi, end man forbrænder. Så hvis produkterne skal virke, så sætter de kroppen i en sygelig tilstand. Og i den tilstand tager kroppen skade.

»Jeg mener ikke, at der kan være et lovligt slankemiddel på markedet. Enten så virker det, og så er det faktisk farligt. Eller også virker det ikke, og så er det vildledende, hvilket også er forbudt,« siger Iben Brinkland.

Alligevel er der et væld af reklamer for slankemidler, der lover fantastiske resultater på ingen tid.

I reklameprogrammet TV-Shop, som ofte kører på Tv3+ i formiddagstimerne bliver forbrugerne blandt andet præsenteret for »Siluet 40 Gel«. En gelé, som lover, at »når de aktive ingredienser fra Siluet 40 påføres hud med meget fedtvæv, trænger liposomerne hurtigt og effektivt ind gennem huden og begynder umiddelbart at bearbejde fedtet. Behandlingen opløser fedtcellernes vægge og reducerer deres størrelse på kun 40 minutter.«

Livsfarligt
Institutleder og professor ved Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet, Arne Astrup, der har forsket i slankeprodukter, mener, at den salgstale lyder usandsynlig.

»Hvis det trænger gennem huden og opløser fedtcellernes vægge på 40 minutter, er det også livsfarligt. Hvis du opløser en fedtcelle, løber der en masse hormoner og stoffer ud i blodet, som kan forgifte dig,« siger han, og tilføjer, at man i sådan et tilfælde skal være glad, hvis produktet ikke har nogen effekt.

Blandt de mange forskellige slankemidler ser det ud til at være en særlig favorit blandt forbrugerne.

»Jeg ser mest af det, jeg vil kalde »magiske piller«. Det betyder som regel, at producenten finder et stof, der lyder videnskabeligt og nyt. Typisk skriver de, at det er isoleret fra grøntsager eller fra frugter, og at det kan støvsuge fedtet af dig, bare du spiser én pille,« siger Iben Brinkland, der tilføjer at slankemidlerne plejer at koste omkring 300 kroner. Det er tilpas dyrt til, at folk tror, der er en effekt og billigt nok til, at de er villige til at tage chancen.

Slankemarkedet virker umiddelbart svært gennemskueligt. Men ifølge Iben Brinkland er reglerne på området gode.

»Det er egentlig mangelen på sund fornuft, der gør, at der så stort et marked for det her. Hvis man bliver lovet at kunne tabe ti kilo på ti dage, bare man spiser en pille om dagen. Og virksomheden i øvrigt kun kan findes via en postboks, skal man ikke handle med dem,« siger Iben Brinkland.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra TV-Shop, der står for salget af »Silluet 40 Gel«.