Dit eget spejlbillede kan få aftensmaden til at smage bedre

Mad er forbundet med glæde og livskvalitet og maden smager ofte bedre i godt selskab. Et nyt studie viser, at man med et enkelt greb kan få nogle af glæderne ved godt selskab – uden at skulle lave mad til flere.

Man skal blandt andet spise foran et spejl, viser undersøgelsen. Fold sammen
Læs mere

Der er fundet bevis for, at vi synes chokolade smager bedre, når vi spiser det samtidig med en fremmed, og vi nyder også et måltid mad mere, når vi indtager det sammen med andre. Den sociale mekanisme, hvor andre menneskers tilstedeværelse ændrer vores oplevelse af en begivenhed er kendt som ’publikumseffekten’. Det viser sig nu, at ’publikumseffekten’ kan opnås helt uden andre mennesker.

I et studie, der er bragt i det videnskabelige tidsskrift Physiology & Behavior, har japanske forskere fundet ud af, at man kan øge madglæden og madindtaget hos ældre ved at lade dem spise foran et spejl. Det har været forskernes hensigt at finde ud af, hvad der minimum skal til for at publikumseffekten opstår, og forskerne havde fokus på ældre, fordi det er en gruppe af mennesker, hvor mange ofte er nødsaget til at spise alene, men forskerne gentog forsøget med unge mennesker og her kunne de måle de samme resultater. Det er endnu ikke helt klarlagt, hvad det er, der gør at synet af menneskets eget spejlbillede kan øge glæde og appetit, men forskerne bag forsøget, mener at opdagelsen har et stort potentiale.

Her er maden til studenterturen og andre uformelle sommerfester

»Vores studie viser en mulig måde, hvorpå man forbedre mads appeal og livskvaliteten for ældre mennesker, som ikke har selskab, når de spiser, fordi de enten har mistet deres kære eller er langt væk fra deres familie,« siger Nobuyuki Kawai, der er en forfatterne til studiet til sundhedsmediet medicalnewstoday.

Det kan virke lidt sært, at forske i om det kan have nogen positiv effekt for mennesker at spise foran et spejl, men forskerne bag forsøget mener, at en simpel intervention som at spise foran et spejl, er en enkel måde, at løfte ensomme menneskers livskvalitet signifikant.

»Studier har vist, at ældre som nyder deres mad har højere livskvalitet og at jævnligt spise alene er forbundet med depression og tab af appetit,« siger Nobuyuki Kawai.

Forskerne bag forsøget håber, at der vil blive forsket mere i, hvordan man kan bruge publikumseffekten, for selvom der hersker forvirring af, hvorfor effekten er et udtryk for, så er det ikke desto mindre en robust effekt, som potentielt kan hjælpe mennesker- hvis man altså ikke har noget i mod at spise aftensmad foran et spejl.