Dit barn må gerne græde sig i søvn

Forskning viser, at børn ikke tager skade af at græde sig i søvn, hvilket som regel er resultatet af den såkaldte »Godnat og sov godt«-metode.

Foto: JIM BOURG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er det farligt for dit barn, hvis du lader det græde sig i søvn? Det spørgsmål dukker jævnligt op. Men metoden, der bruges af mere end 40 procent af danskerne, er uskadelig. Det siger flere videnskabsfolk, der har forsket i »kontrolleret trøst«, som metoden mere videnskabeligt kaldes, til Politiken.

- Frygten for at gøre skade afholder nogle forældre fra at bruge metoden. Men forældre kan være rolige, for al videnskab, indtil videre næsten 60 studier, har vist, at denne type metode virker og er sikker at bruge, siger Anna Price, der er forsker på Royal Children’s Hospital i Melbourne, Australien, til Politiken.

Hun har ledet et endnu ikke offentliggjort forsøg, det første af sin art i verden, hvor man over lang tid har undersøgt en gruppe børn, der blev puttet efter »godnat og sov godt«-metoden, med en kontrolgruppe, der blev puttet efter forældrenes forgodtbefindende.

Forsøget, kaldet »Kids Sleep Study«, fulgte 328 småbørn med søvnproblemer og konkluderede, at der efter fem år ikke var nogen forskel i børnenes mentale helbred, stressniveauer og i forholdet mellem barn og forældre.

»Godnat og sov godt«-metoden er opfundet af den amerikanske læge Richard Ferber for at løse det problem, at småbørn kan have meget svært ved at lære at falde i søvn uden at blive vugget, aet på ryggen, ammet eller på anden måde hjulpet til det af sine forældre. Når barnet er faldet i søvn, lister forældrene ud af værelset eller væk fra vuggen.

- Barnet ved ikke, at forældrene er gået ud, og opdager pludselig, at vugningen er slut, nusningen er ovre, og at det måske oven i købet befinder sig i et andet rum end der, hvor det faldt i søvn. Og så græder det, siger Ferber, der leder søvncenteret på Children’s Hospital i Boston, til Politiken.

Men kritikerne kalder metoden, hvor et barn får lov til at græde uden at blive trøstet, for hjerteløs og potentielt skadelig. Herhjemme har især sundhedsplejersken Helen Lyng Hansen advaret om at lade børn græde. Hun rådgiver tusinder af forældre på hjemmesiden netsundhedsplejerske.dk og er forfatter til flere bøger om børn, heriblandt »Helens bog om børn og søvn«, der netop er kommet i 4. oplag.

- Jeg kan slet ikke se formålet med at lade sit barn græde sig i søvn, ligesom jeg ikke kan se formålet med ikke at trøste sit barn, hvis det f.eks. falder og slår sig. Børn kan sagtens lære at falde i søvn, uden at det skal være en kamp, og uden at man skal sætte »hårdt mod hårdt«, siger hun til Politiken.

BNB