Distortion dropper mega-events efter sidste års kaos

Efter en gårdhave sidste år pludselig blev brugt som en kaotisk flugtvej efter et Red Bull-arrangement, har Distortion i år øget sikkerheden ved at droppe mega-events.

Foto: Sara Gangsted. ARKIVFOTO 2015. Suspekt-koncerten ved Red Bull-scenen.
Læs mere
Fold sammen

Det var en kaotisk flaskehalseffekt, som Louise Bogman på Nørrebro under sidste års Distortion var vidne til, da politiet lukkede gæster igennem gårdhaven til hendes lejlighedskompleks. De mange mennesker tissede, tog kokain på legepladsen og sloges mellem beboernes biler og børn, som ikke nåede at komme i sikkerhed, før gæsterne myldrede ind i løbet af få sekunder.

Episoden skete som konsekvens af den flaskehals, der opstod til Red Bull-arrangementet, hvor gæster forlod Medina-koncerten samtidig med at et nyt publikum kom til for at se Suspekt optræde. For at undgå at publikum blev mast imellem hinanden, åbnede politiet en flugtvej ind til gårdhaven.

Men den type episoder har Distortion i år forsøgt at undgå ved at droppe såkaldte mega-events. Det fortæller Distortions festivalschef Mads Holm i en mail til Berlingske.

»Vi anerkender fuldt ud, at afviklingen omkring scenen ikke var optimal. Det har såvel Distortion som politi og Red Bull konkluderet ved evalueringen. Derfor har vi i år droppet mega-events og koncerter i forbindelse med vores gadefester,« siger han og tilføjer, at koncertlignende scener i år slet ikke er blevet godkendt. Mads Holm tilføjer desuden i mailen, at Distortion i år ønsker at gå mere tilbage til den oprindelige gadefest, hvor store koncerter altså ikke er en del af konceptet. Derudover har Distortion i år øget antallet af vagter på gaden med 40 procent, skriver han.

Er gårdhaven på Blegdamsvej, hvor Louise Bogman bor, stadig en flugtvej?

»Distortions primære flugtveje er på vejbanerne. Derfor har vi afspærret byen, så folk ikke parkerer herinde og blokerer flugtvejene. Det er politiet og brandmyndighederne, som bestemmer planen over flugtveje,« skriver Distortions Sikkerhedschef også i en mail og tilføjer:

»Os bekendt er private gårdhaver ikke en del af planen, med mindre de bliver inddraget i en akut hastesag. Der bliver de bedst anvendelige flugtveje inddraget i situationen for at kunne hjælpe folk lige her og nu, hvis de almindelige flugtveje ikke rækker til,« skriver han.

Festivalchef Mads Holm skriver desuden i mailen, at de vil informere borgere, hvis der sker ændringer i bybilledet, hvor f.eks. gårdhaver bliver lavet om til flugtveje, og at de i modsætning til sidste år vil påtage sig rengøringsansvaret, skulle en lignende hændelse ske i år, hvor en gårdhave som Louise Bogmans bliver hærget.